Luške nadzornike vodi Rado Antolovič

Danes se je na ustanovni seji sestal nov nadzorni svet Luke Koper. Za predsednika so imenovali Rada Antoloviča, za podpredsednika pa odvetnika Uroša Ilića.

Rado Antolović Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Rado Antolović Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Potem ko so delničarji na nedavni skupščini na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) zamenjali štiri od petih članov nadzornega sveta, predstavnikov kapitala, se je nadzorni svet v novi sestavi danes sestal na ustanovni seji.

Od dosedanjih nadzornikov, predstavnikov kapitala, je ostal le Rado Antolovič, ki so ga danes imenovali za predsednika nadzornega sveta. Dosedanjo prvo nadzornico Alenko ŽnidaršičKranjc, Elen Twrdy, Andreja Šercerja in Žigo Škerjanca pa so zamenjali Andraž Lipolt, Milan Jelenc, Barbara Nose in Uroš Ilić, ki je po novem podpredsednik NS.

V devetčlanskem nadzornem svetu so sicer še Sabina Mozetič kot predstavnica Mestne občine Koper ter trije predstavniki delavcev: Mladen Jovičić, Marko Grabljevec in Rok Parovel.

Luka Koper v zadnjem obdobju dosega rekordne rezultate, tako glede pretovora kot glede prihodkov in dobička. Tako je samo v prvem polletju letos pretovorila za skoraj 12 milijonov ton blaga, prihodki od prodaje pa so narasli na 105,4 milijona evrov.

Kljub uspešnemu poslovanju pa je predsednica uprave SDH Lidia Glavina opozorila, da bi bilo treba določene poslovne procese po njenem mnenju še izboljšati, pri tem pa vidi možnosti za povečanje učinkovitosti s poudarkom na bolj strateškem oblikovanju cen. Med razlogi za odpoklic nadzornikov je Glavina izpostavila še, da so nadzorniki in uprava storili premalo v zvezi s kršitvami delovne zakonodaje, predvsem v zvezi z izvajalci pristaniških storitev (IPS).

Prvi mož Luke Matić je sicer opozoril, da pri najemanju delavcev prek IPS ne gre za prakso, ki bi jo iznašla Luka Koper, in da tudi številne državne institucije za izvajanje določenih storitev nimajo lastnih zaposlenih, temveč najemajo zunanje delavce.

V torek so se oglasili tudi v sindikatu žerjavistov, kjer dvomijo v iskrenost SDH, sploh glede na to, da je SDH na skupščini podprl izplačilo višjih dividend. S tem v SDH po besedah Mladena Jovičića jasno kažejo, "da jim ni zares mar za delavce IPS, temveč gre samo za slepilni manever za javnost, ki sledi staremu cilju razrešitve neposlušnega nadzornega sveta in uprave Luke Koper".

Spletno uredništvo, STA


Najbolj brano