Luške finance v roke Tinetu Svoljšaku

Tine Svoljšak, dosedanji finančnik Darsa, je včeraj postal član uprave Luke Koper za finance. Nasledil bo dosedanjega finančnika Jožeta Jaklina, ki je julija odstopil.

Tine Svoljšak
Tine Svoljšak 

KOPER > Nadzorniki so 36-letnega Tineta Svoljšaka izbrali izmed treh kandidatov, ki so prišli v najožji izbor; predstavila sta se jim še Mihael Babič in Jurij Črnič. Boštjana Averja, ki je bil v širšem izboru, pa je že v sredo izločila kadrovska komisija nadzornega sveta.

Nadzorniki včeraj niso bili enotni. Svoljšaka so po neuradnih informacijah izmed sedmih nadzornikov na seji potrdili štirje navzoči predstavniki kapitala, trije predstavniki zaposlenih pa so se pri glasovanju vzdržali.

Nadzorniki Luke so se pri imenovanju predsednika in člana uprave Draga Matića in Andraža Novaka odločili za preverjene luške kadre, finančnika pa so morali iskati zunaj. Pri tem so si pomagali tudi s kadrovsko agencijo, a vendarle nad njihovim končnim izborom Svoljšaka za finančnika visi senca. Na Darsu bodo namreč z revizijami poslovanja preverili nekatere posle uprave, katere član je bil Svoljšak. Že ob njegovem imenovanje v upravo Darsa pa je inšpektorat za delo ugotovil, da ni imel zahtevanih pet let delovnih izkušenj na vodilnih mestih. Politično ga uvrščajo blizu NSi.

Nadzorni svet se je seznanil tudi z devetmesečnimi rezultati Skupine Luka Koper. Pretovor: 13,9 milijona ton (za tri odstotke večji kot v enakem lanskem obdobju), poslovni prihodki 119,4 milijona evrov (za 11 odstotkov višji), izid iz poslovanja (EBIT) 26,3 milijona evrov (za 82 odstotkov višji), čisti dobiček 21,8 milijona evrov (za 77 odstotkov višji). KG


Najbolj brano