Lunapark jim krati spanec

Krajani ožjega mestnega središča Kopra se pritožujejo nad čezmernim hrupom, ki ga po njihovem prepričanju ustvarja zabaviščni park. Ta bo do nedelje obratoval na delu parkirišča za koprsko tržnico. V občini napovedujejo, da bodo zadevo preučili, če bodo ugotovili, da je ta za krajane res tako moteč. Vprašanje bodo med drugim vključili v anketo, ki jo bodo opravili po koncu turistične sezone.

Nekatere prebivalce koprskega mestnega središča moti hrup 
iz lunaparka na parkirišču za tržnico.   Foto: Nataša Hlaj
Nekatere prebivalce koprskega mestnega središča moti hrup iz lunaparka na parkirišču za tržnico.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Krajani v ogorčenem pismu izražajo pomisleke glede “nedopustnosti umestitve zabaviščnega parka na odkritem parkirišču v središču mesta, ob Pristaniški ulici, v neposredni bližini stanovanjskih hiš.”

Med drugim se pritožujejo zaradi čezmerne obremenitve okolja s hrupom. “Zvočne naprave in tiste, ki poganjajo posamezne zabaviščne objekte, bistveno ogrožajo temeljno pravico občanov do ustreznih, človeku prijaznih okoljskih in bivanjskih razmer,” so zapisali v pismu.

Zahtevajo takojšnje ukrepe ustreznih služb, ki naj jim zagotovijo nujno varstvo pred hrupom. Ni potrebno poudarjati, kako ogrožajoči in hkrati škodljivi so vplivi čezmernega hrupa oziroma zvočnega onesnaževanja na zdravje in počutje ljudi, dodajajo zaskrbljeni krajani. Obenem predlagajo, naj v občini v prihodnje bolje razmislijo, kam umestiti tovrstne zabaviščne objekte. Ob lunaparku imajo urejeno parkirišče koprski taksisti. Eden od njih nam je zaupal, da se mu zabaviščni park ne zdi tako moteč, še manj pa hrupen. “Pa saj ga zaprejo ob polnoči,” še pripomni.

V koprski občini smo ostali brez odgovora, zakaj so lunapark dovolili postaviti prav na tem parkirišču in ne raje na tistem pri stadionu, kar bi bilo za krajane morda manj moteče. Koprski župan Boris Popovič sicer pravi, da na anonimke nikoli niso in tudi ne bodo odgovarjali.

“Dvomim, da pismo odraža dejanska dejstva, glede na to, da si krajani sosednjih občin, pa tudi drugih občin v Sloveniji, takega dogajanja, kot ga ima zadnja leta Koper, vključno z Eurofestom, ki je še do lani domoval v Izoli, lahko samo želijo,” je prepričan Popovič.

Zagotavlja, da bodo zadevo preučili, če se bo izkazalo, da krajane res moti lunapark. Vprašanje o zadovoljstvu z lunaparkom in njegovo lokacijo bodo vključili tudi v anketo, ki jo bodo izvedli po koncu turistične sezone. “Upoštevali bomo večinsko mnenje občank in občanov, ker proti volji ljudi nismo in ne bomo šli nikoli,” trdi župan. NH


Najbolj brano