V Ankaranu so si vzeli še nekaj časa

Koprski občinski svet je popoldne že sprejel novelo odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v občini, ki med drugim za 15 odstotkov zvišuje nadomestilo, ki ga občini plačuje Luka Koper. A na občinskem svetu občine Ankaran s temi spremembami niso soglašali.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER, ANKARAN> Ankaranski župan Gregor Strmčnik je sprva ocenil, da bodo s spremembami odloka soglašali, danes zvečer pa so si svetniki vzeli še nekaj časa. Radi bi še dodatna pojasnila strokovnih služb. Vsekakor pa so se obvezali, da bodo odločitev o morebitnem soglasju sprejeli še letos.

V Kopru, kjer so svetniki o tem odločali popoldne, je odločitev že padla. Mestni svetniki so po skrajšanem postopku gladko sprejeli spremembe in dopolnitve odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča in na novo določili vrednost točk za izračun nadomestila. Je pa gradivo, v katero je bilo vključeno tudi območje ankaranske občine, vzbudilo zanimanje.

V Združeni levici so predlaganemu odloku nasprotovali. V času, ko je Luka Koper “na tnalu med apetiti tujega kapitala in podredljivostjo slovenskih oblasti”, se občina spravlja na podjetje, ki je ključno tako za lokalno okolje kot za vso državo, je opozorila svetnica Maja Tašner Vatovec. In to “zaradi svoje finančne luknje”, je dodala. Po njenih besedah gre za skrajno neodgovorno ravnanje občine, ki zaradi lastnih finančnih razmer obremenjuje občane.

V Luki Koper so že pred samo sejo potrdili, da jih je občina obvestila o nameri za povišanje nadomestila v primeru pristanišča, ki je za letos znašala približno pet milijonov evrov. Kot so pojasnili, zadevo še preučujejo in pobude zato ne morejo komentirati. “Nedvomno pa to pomeni višje stroške, s čimer ne moremo biti zadovoljni,” so dodali.

Vodja občinskega urada za nepremičnine Maja Šviligoj Cernaz pa je glede izjav Vatovčeve poudarila, da niso delali “s figo v žepu” in so Luko tudi obvestili o predvidenem povišanju nadomestila. “Ne gre za neko povišanje, ki smo si ga izmislili brez podlage, ampak gre za dejansko bolj kakovostno gospodarsko javno infrastrukturo, ki ni bila upoštevana in ni bila ažurirana v samem odloku,” je pojasnila. Kot je priznala, je bila novelacija odloka potrebna že prej, a so namero o spremembi odloka v preteklosti opustili zaradi napovedi uvedbe davka na nepremičnine.

Olga Franca (SLS) pa je med drugim opozorila, da odlok na novo uvaja nadomestilo za nezazidana stavbna zemljišča, pri čemer je cena za 100 odstotkov višja od nadomestila za zazidana stavbna zemljišča.

NR, STA


Najbolj brano