Luka se je umaknila iz Arada

Luka Koper se je po šestih letih umaknila iz romunskega Arada, kjer je uprava Roberta Časarja zasnovala kopenski kontejnerski terminal. Luka je svoj 33-odstotni delež v družbi Railport Arad prodala za 1,65 milijona evrov.

Luka Koper v Romuniji ne bo pretovarjala kontejnerjev. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Luka Koper v Romuniji ne bo pretovarjala kontejnerjev. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Gre za enega od poslov uprave Roberta Časarja iz leta 2006, ko so se v Luki usmerjali v ustanavljanje zalednih in kopenskih terminalov. Romunski Arad je bil eden od njih. Nekdanja uprava Luke je tamkajšnji kontejnerski terminal zasnovala skupaj z Madžarskimi železnicami MAV Cargo in slovaškim podjetjem Trade Trans Invest (TTI). Ustanovili so skupno podjetje Railport Arad, v katerem so imeli vsak po tretjino.

Luški posli v Romuniji so postali razvpiti v letu 2009, ko je Časarjeva uprava želela dokapitalizirati tamkajšnji družbi Railport Arad in Trade Trans Terminals. Del denarja je že nakazala, drugega pa je ustavilo sodišče z odredbo. Zaradi teh domnevno spornih dokapitalizacij so Časarju in ostalim tedanjim članom uprave sodili zaradi domnevne zlorabe položaja, a je koprsko okrožno sodišče obtožene oprostilo.

Tudi izredna revizija poslov Časarjeve uprave je posle s slovaškim TTI, s katerim se je Luka podala v Romunijo, uvrstila med sporne in koprska družba Časarjevo upravo za to tudi odškodninsko toži.

Aradski kontejnerski terminal ni nikoli prinašal velikih dobičkov. V Luki Koper pa so po zgrešenih Časarjevih naložbah v Romuniji, Beltincih in Sežani kasneje opustili vlaganja v kopenske terminale in fokus vrnili v pristaniško dejavnost. Zato je njihov delež v družbi Railport Arad pristal na seznamu nestrateških naložb, namenjenih za prodajo. Kupil ga je Trade Trans Log za 1,65 milijona evrov.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano