Luka in Istrabenz nista zvozila skupščine

Predstavnikom Luke Koper in Istrabenza ni uspelo izpeljati včerajšnje skupščine družbe Adriafin (njena edina pomembna naložba pa je Vinakoper). Družbenika, ki imata vsak polovico Adriafina, sta se sprla že pri sprejemanju dnevnega reda in se razšla.

Direktor Adriafina Miran Kraševec Foto: Sonja Ribolica
Direktor Adriafina Miran Kraševec Foto: Sonja Ribolica

KOPER > Luka Koper je na skupščini Adriafina hotela razčistiti ravnanje direktorja Adriafina Mirana Kraševca na avgustovski skupščini Vinakopra. Takrat je kot večinski družbenik izglasoval izplačilo dividend in uvedbo izrednega revizorja v Vinakopru. V Luki pa o tem niso vedeli nič. Je pa to predvsem v interesu Istrabenza, ki je v prisilni poravnavi in potrebuje denar.

Zato so predstavniki Luke po naših informacijah na skupščino prinesli tudi predlog za spremembo statuta Adriafina, da bi, kot je pred nedavnim napovedal predsednik uprave Luke Drago Matić, zaščitili interese Luke. Kaj natanko so predlagali, ni znano, saj v Luki o tem ne želijo govoriti. Neuradno pa naj bi skušali zagotoviti, da bi bila oba družbenika enakovredno zastopana; na papirju imata vsak natanko polovični delež v Adriafinu, a iz Luke je večkrat slišati, da so pri Adriafinu in posledično Vinakopru nemočni.

“Družbenika nista uspela dogovoriti glede oblikovanja dnevnega reda, zato do vsebinske razprave ostalih točk niti ni prišlo in je bila skupščina prekinjena,” je vse, kar so v Luki povedali o včerajšnjem dogajanju.

Da sta družbenika čedalje bolj vsaksebi, ko gre za Adriafin in Vinakoper, kaže tudi to, da je Istrabenz na skupščino poslal kar odvetnika Stojana Zdolška.

Direktor Adriafina Miran Kraševec je potrdil, da je Luka za uvrstitev na dnevni red predlagala tudi razpravo o njegovih potezah na avgustovski skupščini Vinakopra. “Nekaj je bilo govora o tem, vendar pa to ni predmet skupščine Adriafina,” je ocenil. “Kot direktorja Adriafina me vodijo ekonomski interesi. Adriafin je lastnik Vinakopra, in kot predstavnika lastnik sem tako ravnal tudi na skupščini Vinakopra,” je komentiral. Kraševec pravi, da so se na skupščini dogovorili, da bosta Luka in Istrabenz v 14 dneh uskladila poglede na Adriafin in naložila sklic nove skupščine; družbenike čaka še sprejetje letnega poročila za lani. A povsem gotovo to ni; po naših informacijah so v Istrabenzu že večkrat preložili dogovorjeno srečanje z vodstvom Luke. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano