Luka in Istrabenz v še hladnejših odnosih zaradi Vinakopra

Luka in Istrabenz, ki imata prek skupnega podjetja Adriafin naložbo v Vinakopru, sta čedalje bolj narazen. Adriafin je na jutrišnjo skupščino Vinakopra uvrstil dodatno točko - želi si še enega nadzornika. A Luke o tem niso niti obvestili, zato ta s predlogom ne soglaša. Poteza preseneča toliko bolj, ker je Luka nedavno pokazala interes za odkup Istrabenzovega deleža v Adriafinu.

Vinakoper posluje čedalje bolje, a spori med lastniki gotovo 
niso dobra popotnica.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Vinakoper posluje čedalje bolje, a spori med lastniki gotovo niso dobra popotnica.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Družbeniki Vinakopra bodo jutri na skupščini imeli na dnevnem redu še dve dodatni točki. Adriafin, ki ima v lasti skoraj 78-odstotni delež Vinakopra, je namreč predlagal dopolnitev dnevnega reda. Predlaga, da bi v nadzorni svet imenovali še petega nadzornika, kar sicer družbena pogodba omogoča. V tem primeru bi imel Adriafin tri nadzornike.

Vinakoper je lani ustvaril približno 340.000 evrov čistega dobička. Skladno s sprejeto strategijo razvoja do leta 2017 sta uprava in nadzorni svet predlagala, da naj bi za dividende namenili polovico te vsote, torej 170.000 evrov. Zadnjo besedo pri tem bodo imeli družbeniki.

Luko prehiteli po desni strani

A v Luki, ki je polovična solastnica Adriafina, do nedavna za ta predlog niso niti vedeli. “Adriafin ni predhodno uskladil predlogov dopolnitev za skupščino Vinakoper z nami, niti nas ni z njimi predhodno seznanil, zato z njimi ne soglašamo,” pravijo v Luki. A to, da jih v Adriafinu tako rekoč prehitevajo po desni, še ni vse. “Ta poteza nas še toliko bolj preseneča, saj smo pred slabim mesecem pisno izrazili interes za nakup deleža Istrabenza v Adriafinu,” še pravijo.

Lukin nakup Istrabenzovega deleža v Adriafinu bi presekal razmere, ki trajajo že dobro leto. Luka Koper in Istrabenz se namreč ne moreta sporazumeti glede Vinakopra, ki je največja naložba Adriafina. Istrabenz, ki je v prisilni poravnavi, bi Vinakoper najraje prodal, Luka pa temu nasprotuje. Nasprotujoča si stališča so že večkrat privedla do neusklajenih potez. Adriafinov predstavnik je, denimo, na predlanski skupščini Vinakopra - neusklajeno z Luko - dosegel uvedbo posebne revizije in izplačilo dividend, kar je bilo v nasprotju s sprejeto strategijo. In zdaj se je zgodba ponovila s predlogom za novega nadzornika. Adriafin naj bi na to mesto predlagal Antona Ribnikarja, ki je sicer prvi mož NLB Montenegrobanke.

Peti stol doslej nezaseden

Družbena pogodba sicer predvideva največ petčlanski nadzorni svet, a peti stol je že vrsto let nezaseden. Nadzorni svet je bil doslej štiričlanski - dva člana je predlagal Adriafin, enega KZ Agraria, eden pa je predstavnik zaposlenih. “Imenovanje petega nadzornika se nam ne zdi utemeljeno. Štirje nadzorniki povsem zadostujejo; to je primerno tako zaradi stroškov kot tudi ob dejstvu, da so interesi Adriafina s sedanjo rešitvijo dovolj dobro zastopani, tudi z vidika njegovih lastnikov; enega nadzornika predlaga Luka, drugega pa Istrabenz, poleg tega pa ima Adriafin tudi predsedniško mesto v nadzornem svetu,” pravi predsednik uprave Vinakopra Nevijo Pucer.

Mali v igri velikih

Predlog Adriafina bega tudi manjšinskega lastnika, KZ Agrario. “Sprašujemo se, kaj je cilj tega predloga in do kakšnega scenarija v Vinakopru lahko vodi. Vsekakor bo prišlo do drugačnega razmerja v nadzornem svetu; to je igra velikih, mi pa smo majhni. A bomo naredili vse za zaščito svojih interesov in kapitala v Vinakopru,” pravi direktor Agrarie Robert Fakin.

Zakaj je Adriafin predlagal še petega nadzornika in zakaj predloga niso uskladili z Luko, namdirektor Miran Kraševec včeraj ni pojasnil, češ da je na dopustu. Kraševec je sicer konec lanskega leta ponudil odstop, a Luka in Istrabenz še nista našla njegovega naslednika.

To, da družbena pogodba Vinakopra predvideva do pet nadzornikov, izvira še iz časov, ko je Adriafin imel tri enakovredne solastnike, poleg Luke in Istrabenza še Intereuropo; vsak od njih je predlagal “svojega” nadzornika. Ko je Intereuropa izstopila iz Vinakopra, njen delež pa sta si razdelila Luka in Istrabenz, so število nadzornikov skrčili. Zdaj v njem sedijo Domen Trobec, Mojca Černe Pucer, Robert Fakin (KZ Agraria) in predstavnik zaposlenih Ivica Bračko. Mojca Černe Pucer (ki je sicer zaposlena v Luki) tudi predseduje nadzornikom, do izteka mandata jo ločita še dve leti, a morda se tudi tu obetajo spremembe, saj se Adriafin zavzema za njeno slovo. Za razliko od drugih družb predsednika nadzornega sveta Vinakopra imenuje skupščina.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano