Luka ima 14 milijonov čistega dobička in 14 metrov globine

Čisti dobiček Skupine Luka Koper je švignil navzgor; prvem polletju je znašal 14,48 milijona evrov, to je za 86 odstotkov več kot prvem polletju lani. Med dobrimi novicami pa je tudi, da bo Luka Koper v ponedeljek dobila želeno globino 14 metrov v kontejnerskem bazenu.

 Nizozemsko podjetje Van Oord  je s ladjo-sesalcem  Dravo Costa Dorada v  dobrem mesecu dni poglobilo morsko dno 
 Foto: Katja Gleščič
Nizozemsko podjetje Van Oord je s ladjo-sesalcem Dravo Costa Dorada v dobrem mesecu dni poglobilo morsko dno  Foto: Katja Gleščič

KOPER > Dobiček iz poslovanja se je v primerjalnem obdobju zvišal za 69 odstotkov na 18,33 milijona evrov. Prihodki so znašali skoraj 80 milijonov evrov, kar je devet odstotkov več od lanskega prvega polletja.

“Zelo smo zadovoljni z rezultati. Dosežen čisti poslovni izid je namreč predvsem posledica povečanja prihodkov praktično pri vseh blagovnih skupinah, še najbolj pri kontejnerjih,” je poudaril predsednik uprave Luke Drago Matić.

V prvem polletju je skupni ladijski pretovor skupine Luka Koper dosegel 9,3 milijona ton, to je dva odstotka nad načrti in štiri odstotke več od lani v prvem polletju. Do konca junija so pretovorili 333.203 TEU kontejnerjev, kar je za 13 odstotkov več kot v prvih šestih mesecih lani.

Do konca junija so za naložbe namenili 17 milijonov evrov; največ za poglabljanje prvega bazena. Nizozemsko podjetje Van Oord bo poglabljanje prvega bazena končalo v ponedeljek. Globina morja v prvem bazenu bo tako 14 metrov, kar pomeni, da bodo na kontejnerski pomol lahko priplule ladje z ugrezom 13,5 metra.

A z odpiranjem šampanjcev bodo v Luki počakali še nekaj dni. Nizozemsko podjetje bo po končanem delu v bazenu namreč še nekaj dni pomagalo družbi Luka Inpo na drugem, a povezanem projektu, to je poglabljanju vplovnega bazena pred pristaniščem, ki ga je treba poglobiti na 15 metrov. Nizozemci so delo v bazenu končali v 40 dneh.

Rezultate je včeraj obravnaval tudi nadzorni svet družbe.

Še eno pomembno domačo nalogo, pa so si nadzorniki pustili za kasneje; izbrati morajo namreč še člana uprave za področje financ, saj je sedanji član uprave Jože Jaklin julija odstopil. Nabor finančnikov bo pomagala narediti zaposlitvena agencija. Se pa nadzornikom ne mudi, saj ima Jaklin šestmesečni odpovedni rok.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano