Luka Koper z okolju bolj prijaznimi dvigali

V Luko Koper so v soboto pripeljali tri nova dvigala RTG. Pravzaprav so priplula, tako da so udeleženci sobotne regate in sprehajalci lahko opazovali nenavaden tovor, ki se je bližal prvemu pomolu.

Nova mostna dvigala z gumijastimi kolesi služijo pretovoru 
kontejnerjev na železniške vagone. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Nova mostna dvigala z gumijastimi kolesi služijo pretovoru kontejnerjev na železniške vagone. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Gre za nova mostna dvigala z gumijastimi kolesi, ki služijo pretovoru kontejnerjev na železniške vagone. Vsako dvigalo je težko 142 ton. Poganja jih elektrika namesto dizelskega goriva, zato so manj hrupna in okolju bolj prijazna od starih dvigal.

V prihodnjih dveh mesecih pričakujejo še štiri nova dvigala, skupaj bodo po novem imeli 22 dvigal RTG. To bo omogočilo dvig produktivnosti na kontejnerskem terminalu, so prepričani v Luki.

Dvigala je izdelalo finsko podjetje Konecranes, nosilno konstrukcijo pa so zvarili v hrvaškem podjetju Radež. Dvigala so nato sestavili v Splitu, od koder so jih pripeljali v Koper. Luka Koper načrtuje do leta 2020 za 235 milijonov evrov naložb samo na kontejnerskem terminalu, kar vključuje tudi podaljšanje pomola za 100 metrov. KG


Najbolj brano