Luka Koper v devetih mesecih s 33 milijonov evrov čistega dobička

Skupina Luka Koper je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 149,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je enajst odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je primerjalno povečal za 23 odstotkov na 33,2 milijona evrov. Ladijski pretovor je bil višji za pet odstotkov, je danes objavila Luka Koper.

Skupina Luka Koper je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 
149,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 11 
odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Skupina Luka Koper je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 149,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Dobiček iz poslovanja (EBIT) je bil z 38,2 milijona evrov za 20 odstotkov večji kot v lanskih prvih devetih mesecih, dobiček pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo (EBITDA) se je povečal za 11 odstotkov na 58,1 milijona evrov. Donos na kapital (ROE) je porasel z 12,3 na 14,1 odstotka, EBITDA-marža z 38,8 na 38,9 odstotka.

"Vsi finančni kazalci poslovanja nakazujejo spodbudno rast, kljub temu da je bil tretji kvartal, kot smo napovedali, v znamenju manjše rasti pretovora v poletnih mesecih," je uprava zapisala v objavi na spletnih straneh Ljubljanske borze, potem ko se je s poslovanjem seznanil nadzorni svet družbe.

Celoten pretovor vseh blagovnih skupin je znašal 16,3 milijona ton, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Pri tem so v družbi izpostavili pretovor avtomobilov, ki se je povečal za 24 odstotkov.

"Na pretovor avtomobilov je najbolj vplival posel z Daimlerjem, ki je velika pridobitev za Luko Koper, ne le z vidika količin, ampak tudi z vidika reference in ugleda. Po enem letu sodelovanja lahko rečemo, da smo izpolnili njihova pričakovanja, zato se lahko bolj samozavestno spustimo v boj za nov razpis za dodatne količine vozil, ki ga bo Daimler razpisal v kratkem," je dejal predsednik uprave Dragomir Matić.

Pretovor kontejnerjev se je povečal za sedem odstotkov na nekaj manj kot 631.800 enot. Na tem terminalu poteka najobsežnejši investicijski cikel doslej - zgradili so dva kilometra novih tirov, s čimer je v pristanišču skupno 32 kilometrov tirov, dokončujejo tudi izgradnjo žerjavne proge. Kot je dejal Matić, bodo lahko v začetku prihodnjega leta pretovarjali pet vlakovnih kompozicij z zabojniki naenkrat.

Skupina je v devetmesečju za naložbe namenila 40,9 milijona evrov.

Matična družba Luka Koper je imela 141,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje (+11 odstotkov), 34,7 milijona evrov dobička iz poslovanja (+18 odstotkov) in 30,2 milijona evrov čistega dobička (+21 odstotkov).

V Luki Koper glede na trenutne napovedi ocenjujejo, da bodo čisti prihodki od prodaje v zadnjem četrtletju predvidoma za en odstotek višji od doseženih v zadnjem četrtletju leta 2015, v celotnem letu 2016 pa naj bi bili za 2,6 odstotka višji od načrtov in za osem odstotkov višji kot v 2015. Drugih vplivov na čisti poslovni izid razen sprememb v obsegu pretovora in s tem čistih prihodkov od prodaje družba trenutno ne ocenjuje.

STA


Najbolj brano