Luka Koper v Tel Avivu o možnostih povečanja sodelovanja

Luka Koper je minuli teden v Tel Avivu v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Izraelu organizirala poslovni dogodek za izraelske logiste, prevoznike in izvoznike, na katerem so predstavili dolgoletno sodelovanje luke z izraelskimi podjetji in prerešetali možnosti za povečanje sodelovanja.

V Luki Koper vidijo dodatne možnosti za sodelovanje z 
izraelskimi pristanišči. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V Luki Koper vidijo dodatne možnosti za sodelovanje z izraelskimi pristanišči. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER, TEL AVIV > “Kljub dobremu sodelovanju obstajajo še veliki potenciali, predvsem zaradi ugodnih kontejnerskih povezav z izraelskimi lukami, ki nudijo kratke tranzitne čase,” je poudaril predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić.

Ob tem so v Luki Koper zapisali, da največ neizkoriščenih možnosti za sodelovanje predstavljajo Balkan in posamezni trgi srednje Evrope, kjer bi lahko povečali predvsem promet za zbirne kontejnerje in projektne tovore.

Dogodka se je udeležilo približno 100 izraelskih poslovnežev ter delegacija koprske pristaniške skupnosti. Udeležence so nagovorili tudi predstavniki zvez izraelskih špediterjev, ladjarjev ter vladnega izvoznega inštituta.

Udeleženci so se spomnili direktnega vlaka, ki je vozil pomaranče Jaffa, na relaciji Koper-München, dotaknili pa so se tudi sedanjosti, ko preko koprskega pristanišča potuje razno hitropokvarljivo blago, tudi sveže cvetje, ki potuje na borzo cvetja na Nizozemskem.

Začetki sodelovanja koprskega pristanišča z izraelskimi podjetji segajo v leto 1959, ko je v Koper prispela prva ladja ladjarja ZIM. Od takrat je Koper postal eno pomembnejših pristanišč za izraelsko blago, predvsem za sadje in zelenjavo, namenjeno v Evropo, so zapisali v Luki Koper.

V lanskem letu je pretovor izraelskega blaga znašal 600.000 ton, z dokaj uravnoteženim razmerjem med uvozom in izvozom. Poleg hitropokvarljivega blaga predstavljajo velik delež še avtomobili, les in papir.

STA