Luka Koper si je sposodila 36 milijonov evrov

Evropska investicijska banka (EIB) in Luka Koper sta v ponedeljek podpisali pogodbo o dolgoročnem, 15-letnem posojilu s triletnim moratorijem v višini 36 milijonov evrov. Posojilo bo zaokrožilo finančno konstrukcijo projekta podaljšanja prvega pomola in drugih infrastrukturnih del za povečanje zmogljivosti kontejnerskega terminala Luke Koper.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > EIB je odobrila posojilo na nezavarovani osnovi, ki vsebuje enake zaveze kot že sklenjeno posojilo iz leta 2011, so v sporočilu, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, pojasnili v Luki Koper.

Kot spominjajo, so s poglobitvijo morskega dna na kontejnerskem terminalu na 14 metrov globine sredi letošnjega leta odprli pot večjim kontejnerskim ladjam. Z novim letom bo tako koprsko pristanišče neposredno povezano z Daljnim vzhodom kar s tremi kontejnerskimi linijami namesto zdajšnjih dveh. V primeru dveh linij bo Koper celo prvi pristan v Jadranskem morju, kar bo vplivalo na večjo konkurenčnost in privlačnost Luke Koper za blago, ki potuje med Azijo in srednjo Evropo.

Zaradi pričakovanega prihoda večjih ladij z zmogljivostjo do 10.000 kontejnerskih enot pa je treba temu prilagoditi tudi pristaniško infrastrukturo in pretovorno opremo, pojasnjujejo v Kopru.

Država, ki skrbi za plovne kanale izven pristanišča, v tem trenutku izvaja poglobitev vhoda v prvi bazen na 15 metrov. V začetku prihodnjega leta pa bo ob obali kontejnerskega terminala temu sledila tudi Luka Koper. V teku je tudi že priprava projektne dokumentacije za podaljšanje prvega pomola še za 100 metrov.

Tudi sicer bo večina investicij v pristaniško infrastrukturo in opremo v prihodnjih letih namenjena prav kontejnerskemu terminalu, ki v strategiji razvoja družbe zaseda osrednje mesto. Uprava Luke Koper ob tem ocenjuje, da EIB z odobritvijo posojila izkazuje zaupanje v dolgoročen razvoj Luke Koper.

STA


Najbolj brano