Luka Koper močno zvišala dobiček

Skupina Luka Koper je v prvem polletju ustvarila 14,48 milijona evrov čistega dobička, kar je 86 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Dobiček iz poslovanja pa se je v primerjalnem obdobju zvišal za 69 odstotkov na 18,33 milijona evrov, je razvidno iz nerevidiranega poročila, ki ga je družba objavila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Na doseženi dobiček iz poslovanja prvega polletja leta so vplivali višji poslovni prihodki, medtem ko poslovni odhodki ostajajo na ravni doseženih v prvem polletju leta 2013. Družba Luka Koper pa je v enaki primerjavi čisti dobiček zvišala za 87 odstotkov na 13,61 milijona evrov.

V prvem polletju je ladijski pretovor skupine Luka Koper dosegel 9,3 milijona ton, kar presega načrtovani ladijski pretovor za dva odstotka ter dosežen ladijski pretovor prvega polletja preteklega leta za štiri odstotke. Ladijski pretovor se je povečal na vseh blagovnih skupinah, razen na sipkih in razsutih tovorih.

Poslovni prihodki prvega polletja so znašali 80 milijonov evrov in so presegli načrtovane poslovne prihodke za šest odstotkov ter poslovne prihodke prvega polletja leta 2013 za devet odstotkov.

Pri generalnih tovorih so se poslovni prihodki v prvem polletju v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišali za sedem odstotkov. Povečanje prihodkov izhaja iz povečanega pretovora železovih in jeklenih proizvodov, povečanega pretovora živine ter povečanega izvoza lesa. Povečali so se tudi prihodki iz naslova skladiščenja.

Poslovni prihodki pri kontejnerjih so bili v prvem polletju višji za 29 odstotkov, število pretovorjenih TEU pa se je povečalo za 13 odstotkov. Povečanje poslovnih prihodkov izhaja iz povečanja pretovora polnih kontejnerjev ter povečanja prihodkov iz naslova skladiščenja.

STA


Najbolj brano