Luka Koper: Dragonja zavestno in zlonamerno škoduje družbi

V Luki Koper so v odzivu ne petkovo izjavo za javnost državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje, v kateri je pozval k preveritvi več vidikov delovanja Luke, zapisali, da Dragonja nadaljuje z zavestnim in zlonamernim škodovanjem družbi. Po njihovem mnenju je tako Dragonjev odziv še en dokaz za organiziran konstrukt proti Luki.

Metod Dragonja Foto: STA
Metod Dragonja Foto: STA

KOPER > Metod Dragonja, ki je zadnje dni tarča kritik, ker je nedavno na seji komisije za nadzor javnih financ navajal podatke o donosu na kapital upravljavca koprskega pristanišča iz obdobja med letoma 2011 in 2013, in ne najnovejših, ki so bistveno boljši, je v petek priznal napako, a obenem pozval k preveritvi več vidikov delovanja Luke Koper. Opozoril je, da Luka Koper že daljše obdobje sistematično krši koncesijsko pogodbo z državo in nepregledno in neustrezno izkazuje vlaganja v javno infrastrukturo ter vrednost teh vlaganj.

Zato je računskemu sodišču predlagal, da izvede revizijo upravljanja javne infrastrukture v Luki Koper in izvajanja koncesijske pogodbe. Delničarjem Luke je predlagal, da na prihajajoči skupščini postavijo vprašanja, povezana s stroškovno učinkovitostjo družbe. Inšpektoratu za delo in finančni upravi pa je predlagal, da preverita obseg zaposlovanja v Luki Koper preko espejev in po njegovih besedah sistematično izogibanje plačevanja davkov in prispevkov.

Luka: Dragonja je poskušal preusmeriti pozornost

V Luki Koper so v odzivu izrazili prepričanje, da je Dragonja s temi pozivi poskusil preusmeriti pozornost javnosti od odgovornosti za navajanje napačnih podatkov. “Sprašujemo se, kako je mogoče, da se je državnemu sekretarju prav v tem trenutku porodilo toliko vprašanj in kako to, da je nanje opozoril šele zdaj, ko se je zaradi svojega delovanja znašel v primežu javnosti in politike,” so zapisali.

“Navedeno jasno potrjuje dejstvo, da je Metod Dragonja zavestno in zlonamerno želel škodovati Luki Koper in s tem še naprej nadaljuje,” so dodali.

Glede kršitve koncesijske pogodbe na področju vlaganj v javno infrastrukturo so v družbi poudarili, da od njenega podpisa leta 2008 do danes nihče ni izpostavil tega, da bi prihajalo do sistematičnih kršitev pogodbe, zato jih Dragonjeva izjava preseneča.

Čudijo se tudi njegovi izjavi o sistematičnem izogibanju plačevanju davkov in prispevkov. “Državni sekretar bi lahko postopke za odkrivanje domnevnih nepravilnosti sprožil takoj, ko jih je zaznal, ne pa šele v zadnjem tednu, ko se je znašel pod plazom kritike strokovne in splošne javnosti,” so zatrdili.

Pričakovanja so dosegli in presegli

Obenem so poudarili, da zunanji revizorji vsako leto revidirajo njene poslovne rezultate, redno pa jo nadzorujejo različne institucije in inšpekcijske službe, zato “takšnih pavšalnih obtožb ne morejo” sprejeti.

V Luki so se obregnili tudi ob Dragonjeve izjave, da država kot lastnik ni zadovoljna z dividendnim donosom družbe. Spomnili so, da Luka lastnikom še leta 2012 zaradi večletnega slabega poslovanja ni izplačala nobenih dividend, do lani pa se je bruto višina dividende na delnico povzpela na 0,94 evra.

Še enkrat so tudi poudarili, da od Slovenskega državnega holdinga (SDH) do sredine tega meseca niso dobili nobenih pripomb glede poslovanja družbe in so bili venomer pohvaljeni za tekoče poslovanje. Hkrati so navedli, da so pričakovanja SDH glede donosa na kapital lani dosegli, vsaj v prvem letošnjem četrtletju pa so pričakovanja za ob koncu leta že tudi presegli. Pričakovanj SDH do 2020 oz. 2030 pa ne poznamo, so še navedli v sporočilu za javnost.

STA


Najbolj brano