Lope bodo še reševali

Kmalu po začetku včerajšnje seje izolskega občinskega sveta je postalo jasno, da se bližajo lokalne volitve. Zapletati se je začelo že pri prvi pomembnejši točki - ukinitvi občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za IPA 8, trikotnika pri hotelu Delfin.

Niti po zadnji seji občinskega sveta ni jasno, kakšni bodo lahko pomožni objekti na kmetijskih zemljiščih  Foto: Tomaž Primožič/ Fpa
Niti po zadnji seji občinskega sveta ni jasno, kakšni bodo lahko pomožni objekti na kmetijskih zemljiščih  Foto: Tomaž Primožič/ Fpa

IZOLA > Kar nekaj svetnikov, Slavko Samotorčan (lista Izolani), samostojni Darko Grad, Bogdan Gerk (IJN), Vojko Ludvik (Oljka), Davorin Adler (LDS, PS) in celo podžupan Branko Simonovič (Desus), je menilo, da bi si s tako odločitvijo nakopali znatno odškodnino. Z zmanjšanjem vrednost zemljišč bi namreč oškodovali investitorja. Aleksej Skok (SD) pa jih je opomnil, da je investitor Konstruktor v stečaju. “Ali si res želimo megalomanske gradbene tvorbe ob morju?” jih je vprašal. Spomnil je še na dve ponesrečeni gradnji: “Alcatraz” ob Prešernovi cesti in nedokončan Tehnikov kompleks v zahodnih Livadah. A Grada, podžupana, ko so pred šestimi leti sprejeli OPPN, ni prepričal: “Danes ljudje nimajo za hrano, mi pa branimo javni interes.” Simonovič jih je pozval, naj o svoji nameri obvestijo lastnika.

Ko je razprava zašla v slepo ulico, je Silvano Sau (italijanska narodna skupnost) propadlega investitorja slikovito primerjal s pobeglo nevesto. Poudaril je, da morajo nekaj ukreniti. Po odmoru so se vendarle dogovorili, da bodo OPPN razveljavili, ne bodo pa območja zavarovali z začasnimi ukrepi. Lastnike bodo obvestili o spreminjanju prostorskega akta.

Dolga razprava je sledila tudi pri sprejemanju spremenjenega odloka o Prostorskih ureditvenih pogojih (PUP) za podeželje. Simonoviča je zanimalo, ali je občina s Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov sklenila pismo o nameri, da bo sklad upošteval določila odloka. Župan mu je odgovoril, da ne, da pa imajo pisno zavezo, da bo to naredil. Alojz Zorko (IJN) je opozoril, da bodo zakupniki kmetijskih zemljišč na kulturno zaščitenem območju izolskega amfiteatra lahko legalizirali samo lesene objekte. ”Čeprav so nekatere zgradili pred letom 1989, ko so zavarovali krajino,” je navedel. Predlagal je, podobno kot Simonovič in Ludvik, naj ne sprejmejo takšnega akta in naj si prizadevajo za boljšo različico.

Župan se je skliceval na predviden dveletni moratorij glede rušenja. Tudi za objekte, zgrajene pred letom 1993 in skladno z dovoljenji, je zagotovil, da niso ogroženi. Breda Pečan (SD) pa je menila, da bodo z doslednim upoštevanjem kulturovarstvenih pravil na izolskem amfiteatru dobili barakarsko naselje.

Na koncu so sprejeli več amandmajev in soglasno tudi akt. Člene o tem, kaj je dovoljeno na amfiteatru, pa bodo znova vzeli v precep ter jih prilagoditi vrtičkarjem, oljkarjem in vinarjem.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano