Lomijo kljuke in onesnažujejo notranjost

Nove sanitarije, ki jih je Komunala Izola to poletje odprla na javnem kopališču na Svetilniku, so tarča vandalov. Komunalni delavci skoraj vsako jutro naletijo na poškodovane kljuke ali vhodna vrata.

Nove sanitarije so odprli ob začetku kopalne sezone (malo 
kasneje so  uredili dostop), na levi strani je   žetonomat.    Foto: Mirjana Cerin
Nove sanitarije so odprli ob začetku kopalne sezone (malo kasneje so uredili dostop), na levi strani je žetonomat.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > “Najprej so sneli kljuko z vrat in jo odnesli, ko pa smo namestili novo, so jo poškodovali. V notranjosti sanitarij so sneli in odnesli mehansko stikalo za vklop vode,” pojasnjujejo primere vandalizma v Komunali.

Samo z zamenjavo inventarja in klici serviserja so imeli za več kot 1000 evrov škode. Ker pa vrata sanitarij zaradi poškodb ostajajo odprta, je vstop vanje pogosto prost in nekateri uporabniki jih puščajo za sabo tako umazane, da jih snažilke ne uspejo očistiti, čeprav jih čistijo večkrat na dan.

Kako je v Simonovem zalivu?

Na tamkajšnjem kopališču, s katerim upravlja San Simon Hotel Resort, ki sodi pod okrilje Hotelov Bernardin, je uporaba sanitarij brezplačna, večjih težav z vandali doslej niso imeli. Brezplačna je tudi uporaba tušev.

V Komunali opozarjajo tudi na nastajanje posredne škode - na izgubljanje ugleda ne samo najbolj znanega izolskega javnega kopališča, ampak celotne Izole, ki velja za eno najbolj urejenih turističnih mest v državi. Uporabnike sanitarij pozivajo k dostojni uporabi in primernemu odnosu do javne lastnine.

Obnova sanitarij je stala 42.051 evrov. V Komunali pravijo, da so se zanjo odločili tudi zato, ker je Izola med najbolj urejenimi turističnimi mesti. Nekaj let pred tem so bile sanitarije v zabojniku, ki je postal dotrajan.

Vstop v obnovljene sanitarije so avtomatizirali. Vrata odpira žeton za 20 centov, žetonomat je ob sanitarijah. Na podoben način so predvideli tudi uporabo zunanjih tušev, ki so bili že doslej plačljivi. Za simbolno plačljive storitve so se odločili, da bi zmanjšali namerno poškodovanje javne lastnine, s čimer so imeli v preteklosti precej težav. Obenem želijo kopalce prisiliti k racionalnejši rabi tušev in porabi pitne vode.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano