Lokomotiva pred blokom v spomin na stare čase

Medtem ko se načrti za umestitev obeležja Parencane v lucijski park Sonce odmikajo v prihodnost, so trije skrbni možje vzeli stvari v svoje roke. Svoj “spomenik” postaji nekdanje železniške proge postavljajo pred stanovanjskim blokom v Luciji in ga nameravajo slovesno predstaviti javnosti na občinski praznik, 15. oktobra ob 9.30.

Maketa originalne lokomotive, ki jo je izdelal Giulio Ruzzier, 
bo od 15. oktobra vabila poglede ob cesti Obala. Foto: Primorski Utrip
Maketa originalne lokomotive, ki jo je izdelal Giulio Ruzzier, bo od 15. oktobra vabila poglede ob cesti Obala. Foto: Primorski Utrip

LUCIJA > Trije znani piranski občani z bogatim zgodovinskim spominom Franc Kranjc, Atilio Radojkovič in Giulio Ruzzier so prepričani, da obeležje Parencane sodi na mesto, kjer je do leta 1995 stala stavba železniške postaje, torej na zelenico pred stolpičem Obala 125 tik ob glavni cesti.

V sredo so delavci gradbenega podjetja Farva prijeli za delo in z originalnimi kamni, ki so bili odloženi na deponiji pri letališču, začeli graditi podstavek za 1,8 metra dolgo maketo lokomotive, ki je kopija originalne in jo je v treh mesecih sam izdelal Giulio Ruzzier. Kot pojasnjuje Kranjc, bodo vsi izvajalci opravili dela brezplačno, s čimer bodo prihranili kar 15.000 evrov. Za poseg so dobili tudi vsa potrebna soglasja.

Mimo Lucije je vlak prvič zapeljal leta 1902, zadnjič pa leta 1935. Železniško postajo so zgradili leta 1904. Imela je stanovanje za dva uslužbenca, dve ločeni čakalnici za potnike in urad za blagajno. V stavbi je nekaj let delovala trgovina s kmetijskim orodjem in semenarna.

V vodstvu Krajevne skupnosti Lucija so z obeležjem imeli drugačne načrte. “Pred časom smo na svetu KS potrdili sklep, da bi obeležje Parencane postavili v parku nasproti slaščičarne Bučko, kjer bi bilo tudi najbolj na očeh ljudem. S tem smo seznanili občinsko upravo in dobili zagotovilo, da bo občina poskrbela za ureditev parka. Zdaj pa ugotavljamo, da so se pobudniki zadeve lotili po svoje,” je nekoliko presenečen predsednik sveta KS Lucija Franko Fičur.

“Tista lokacija bi bila zgrešena, saj tam nikoli ni bilo ne postaje ne železniške proge, tam mimo je vozil le tramvaj,” pravi Kranjc. Zemljišče, ki so si ga zaradi avtentičnosti sami izbrali za postavitev obeležja, je last stanovalcev blokov 123 in 125, ki so tej izbiri po Kranjčevih besedah tudi pritrdili s podpisi. “Z odločitvijo sem seznanil tudi župana Petra Bossmana,” je še dodal dolgoletni novinar in urednik Primorskega utripa.

Dolgoročnejši ureditveni načrti, ki se zaradi lastniških nesoglasij z Marino Portorož sicer odmikajo v prihodnost, pa predvidevajo postavitev še enega spomenika nekdanji železniški postaji. “V parku Sonce je predvidena ureditev prireditvenega prostora. Tam bi zgradili kamnit zid, ki bi ponazarjal eno od sten nekdanje postaje, tja pa bi s pomočjo Slovenskih železnic umestili tudi staro lokomotivo,” pravi Fičur.

ILONA DOLENC


Najbolj brano