Lokacija doma je po meri varovancev

Izolski Dom upokojencev od začetka junija vodi Vasja Medvešček. Kot pravi, se v teh dneh veliko ukvarjajo z reorganizacijo dela in služb ter posodabljanjem pravilnikov. Čeprav imajo za 205 varovancev v treh stavbah s skupaj 6000 kvadratnimi metri kar 100 zaposlenih, delo težko organizirajo v treh izmenah.

Vasja Medvešček: “Zdajšnjo  lokacijo doma upokojencev, tako vpeto v mesto, bi bilo škoda zapustiti.” Foto: Igor Tavčar
Vasja Medvešček: “Zdajšnjo lokacijo doma upokojencev, tako vpeto v mesto, bi bilo škoda zapustiti.” Foto: Igor Tavčar

IZOLA > “Od 205 varovancev je 95 nepokretnih. Od 100 zaposlenih pa jih 40 sodi v kategorijo starejših delavcev, ki ne morejo delati ponoči, 16 je invalidov. Treba je upoštevati še dopuste, bolniške in porodniške. Medicinske sestre se tako z varovanci v povprečju ukvarjajo 14 minut na dan,” pojasnjuje Vasja Medvešček.

Večina kadra je zdravstveno-negovalnega, kar 60 odstotkov. Delo skušajo organizirati tako, da bi bila v vsaki stavbi - čez dan - prisotna ekipa, sestavljena iz medicinskih sester (delijo zdravila in preveze), bolničark (negujejo in pomagajo pri jedi), strežnic (postiljajo) ter snažilk. Ponoči zadostujeta sestra in bolničarka.

S sistematizacijo delovnih mest se bodo najbrž ukvarjali še do konca leta. Kljub temu Medvešček pravi, da z zaposlenimi dobro sodeluje in da so se umirile strasti, ki so se v kolektivu razplamtele po upokojitvi nekdanjega direktorja Ljuba Klanjščka. Dobro se razume tudi s svetom javnega zavoda, ki mu predseduje Desusov občinski svenik Vlado Marić in v katerem sedi tudi Klanjšček.

Čeprav je občina na območju Kreda rezervirala prostor za nov dom upokojencev, si Medvešček ne predstavlja, da bi se selili. “Zdajšnjo lokacijo, tako vpeto v mesto, bi bilo škoda zapustiti. To poudarjajo tudi naši varovanci.” A bi morali dom v prihodnjih sedmih letih v celoti obnoviti in izboljšati bivanjski standard, da bi lahko zagotovili samo eno- in dvoposteljne sobe primerne velikosti. Potem bi lahko sprejeli 140 do 150 varovancev. Prednost bi dali Izolanom, ki jih je zdaj v domu slaba tretjina, to je 72. Po grobi oceni bi celovita obnova stala šest do osem milijonov evrov. Kje dobiti denar, Medvešček ne ve.

Čeprav se je še pred dvema letoma zdelo, da bo dom kot neposredni sosed območja ob ladjedelnici v napoto morebitnim investitorjem z Janezom Zemljaričem na čelu, pa se ni pri Medveščku doslej še nihče oglasil.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano