Logopeda iščejo brez uspeha

Zdravstveni dom Nova Gorica je bil pol leta brez direktorja s polnim mandatom, a posluje dobro, potrjuje nova direktorica Petra Kokoravec. Večino programa izpolnjujejo, pesti pa jih, da ne dobijo logopeda, primanjkljaj je tudi pri fizioterapiji in dermatologiji. Prostorsko stisko bo odpravil nov objekt, ki naj bi ga zgradili v prihodnjih letih.

Nov objekt, ki ga  bodo gradili na območju sedanjih garaž, bo odpravil prostorsko stisko. Foto: Leo Caharija
Nov objekt, ki ga bodo gradili na območju sedanjih garaž, bo odpravil prostorsko stisko. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > To, da novogoriški zdravstveni dom kar pol leta ni imel direktorja s polnim mandatom (vršilka dolžnosti je bila vodja računovodske službe Sonja Komel), ni prineslo večjih težav. Tudi letos posluje pozitivno. “Sonja Komel je dolgoletna sodelavka. Kot vršilka dolžnosti določenih potez ni mogla izpeljati, je pa delala z vso polno odgovornostjo,” je zadovoljna direktorica Petra Kokoravec. “Zavod posluje dobro, tudi programsko smo dobro zasedeni,” pravi in dodaja, da so letos pridobili nove programe: ambulanto na Kojskem v Brdih in referenčne ambulante. “Veseli smo, da smo v Novi Gorici uspeli odpreti še eno splošno ambulanto, pacientom bomo lahko ponudili še enega zdravnika.”

Največja težava je, ker ni logopeda

Tudi program izpolnjujejo na vseh področjih, a nekaj težav ostaja. “V ambulanti za ščitnico in diabetes dolgo nismo imeli zdravnika. S 1. septembrom smo ga dobili in ambulanta polno deluje, zavihali bomo rokave, mislim, da bomo program do konca leta izpolnili. Drugi večji problem ostaja logopedski program,” pojasnjuje Kokoravčeva. Logopeda namreč nikakor ne morejo dobiti, ker je teh zdravnikov premalo. “Pomagali smo si s pogodbenim delom upokojene logopedinje, na pomoč je nekoliko priskočila OŠ Kozara, ki bo za en dan posodila logopeda. A tu je velik minus. Aktivno delamo, razpise imamo ves čas odprte. A nič konkretnega še nimamo v rokah,” pravi direktorica, ki poudarja, da so njena glavna prioriteta pacienti.

“Najprej moramo zadovoljiti njihove potrebe pri programih, ki jih imamo priznane, ZZZS in ministrstvu pa jasno sporočiti, kateri bi bili še potrebni v tej regiji. Velik primanjkljaj imamo na fizioterapiji, že dolga leta se borimo, da bi nam kaj od tega priznali. Primanjkljaj je tudi na dermatologiji, priznanega imamo 1,2 dermatologa, a bi morali imeti dva, saj pokrivamo celotno regijo. Naslednji cilj je ponuditi čim več aktivnosti na sekundarni dejavnosti, in sicer del programa okulistike, ultrazvočno dejavnost. To so programi, ki pomenijo za paciente lažjo dostopnost.”

Od včeraj je popolnjena tudi nova zdravstvena postaja na Dobrovem. “Zobozdravnik tam že dela od 1. septembra, ambulanta, patronažna služba in fizioterapija pa začenjata zdaj. Malce se je zavleklo zaradi prevzema gradbenih del,” pravi Petra Kokoravec.

Nov objekt v treh letih

Druga prioriteta je poskrbeti za zaposlene. Ker so stimulacije v javnem sektorju omejene, se usmerjajo v izboljšanje delovnih pogojev. To bo omogočil tudi nov objekt zdravstvenega doma, ki ga načrtujejo že dolgo. Ne bo pa šlo tako hitro, kot je sprva kazalo. “Na tem je začel delati že prejšnji direktor, gospod Pintar. Želela pa sem zadeve prevetriti. Zdaj smo v fazi pridobivanja začetnih dokumentov, DIIP. Gradnja objekta traja dolgo, pridobivanje dokumentov pa še dlje. Računamo, da bo nov objekt zgrajen v treh letih,” si obeta.

In kaj bo v objektu? “Nujno potrebujemo parkirno hišo, ker parkirnih mest ni niti za zaposlene niti za uporabnike. Sem bomo selili nekatere ambulante, ki spadajo pod naš zavod, a jim v Novi Gorici nismo mogli zagotoviti prostorov, rešili bomo problem nekaterih prostorov v objektu na Ulici Gradnikove brigade, ki so neprimerni in premajhni, arhiva, prostorov za fizioterapijo. Tudi reševalna služba bo potrebovala prevetritev,” našteva.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano