Ločitev Ankarana in Kopra lahko prevzame sodišče

Kako si bosta koprska in ankaranska občina razdelili skupno premoženje, lahko poslej odloča tudi sodišče, saj se je te dni iztekel rok, do katerega je bila delitev le v rokah občinskih svetov in županov. V Ankaranu so sicer svoj predlog pripravili in ga tudi poslali Koprčanom, vendar iz Kopra še ni nobenega jasnega odgovora. Ankarančani bodo še nekaj časa počakali in ne bodo šli takoj na sodišče.

V Ankaranu predlagajo, da bi tamkajšnjo enota Vrtca Semedela prevzela ankaranska občina. Foto: Primož Majhen
V Ankaranu predlagajo, da bi tamkajšnjo enota Vrtca Semedela prevzela ankaranska občina. Foto: Primož Majhen

ANKARAN > “Prepričani smo, da je velika večina stvari nespornih in bi se lahko glede njih brez težav dogovorili. O tistem, kar je morda sporno ali za koga od vpletenih nesprejemljivo, pa naj odloča sodišče. To smo tudi povedali koprski občini, vendar na odgovor še čakamo,” pojasnjuje ankaranski župan Gregor Strmčnik.

Zaenkrat se še ne bodo podali na sodišče, je pa ta možnost zdaj odprta, saj se je iztekel rok za sporazumno rešitev. “Da ne bo pomote. Mi se lahko tudi na sodišču sporazumemo glede delitve premoženja. Se nam pa zdi škoda, da bi tja sploh šli. Ampak če ne bo šlo drugače, bomo uporabili tudi to pot,” pojasnjuje Strmčnik.

Ankaranski občinski svet je v skladu z zakonom o lokalni samoupravi v roku šestih mesecev po konstituiranju sprejel svojo odločitev o načinu sporazumne razdelitve premoženja, koprski občinski svet pa tega ni storil. V Kopru se tudi ne odzivajo na predlog Ankarančanov, ki so Koprčanom v večini primerov predlagali delitev premoženja glede na teritorij oziroma glede na število prebivalcev, izjema so le štirje javni zavodi.

Gre za Javni zavod za šport in mladino Mestne občine Koper, Javni stanovanjski sklad Mestne občine Koper, Vrtec Semedela in osnovno šolo dr. Aleš Bebler-Primož v Hrvatinih. Pri vseh teh štirih zavodih Ankarančani možnost delitve vidijo tudi tako, da bi Ankaran izstopil iz teh zavodov in nase prenesel nepremičnine. Torej bi iz vrtca Semedela vzeli ankaransko enoto vrtca, iz osnovne šole dr. Aleš Bebler-Primož pa bi izločili podružnično šolo v Ankaranu.

Enako bi od stanovanjskega sklada prevzeli le stanovanja, ki so v Ankaranu in po potrebi ustanovili svoj sklad, prav tako bi nase prevzeli vse nepremičnine in drugo infrastrukturo Javnega zavoda za šport in mladino, ki so v Ankaranu.

V Kopru na naša vprašanja, ali je tak predlog zanje sprejemljiv, ne odgovarjajo, prav tako molčijo o tem, ali bodo zadevo zdaj predali sodišču. Znano je, da koprski župan Boris Popovič vse dogovore z Ankaranom pogojuje z delitvijo milijonov od luške koncesnine, v Ankaranu pa vztrajajo, da ta denar ni predmet delitvene bilance.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano