Ljubitelji računalniških iger v Portorožu

V prostorih portoroške marine se je v nedeljo začelo prvenstvo v igranju računalniških iger Gaming Paradise. Kljub okrnjenemu programu gre za eno največjih tovrstnih prireditev v tem delu Evrope z udeležbo vrhunskih poklicnih igralcev. Tudi sicer se tako imenovani e-športi vse bolj razvijajo in že zdaj predstavljajo veliko industrijo.

 “Gaming” je v ekspanziji.  Foto: STA
“Gaming” je v ekspanziji.  Foto: STA

PORTOROŽ > Gaming Paradise so si sprva zamislili kot sedemdnevni dogodek z dvema glavnima turnirjema v igrah Counter Strike in Dota ter več manjših spremljevalnih turnirjev, je pojasnil vodja prireditve Saša Bulić iz družbe The Gaming Resorts.

Zaradi premajhne podpore celotnega programa ne bodo mogli izpeljati. Tako ne bo turnirja v igri Dota, za manjše turnirje pa se bodo odločili tudi glede na udeležbo, medtem ko bodo Counter Strike izpeljali v celoti. Kljub temu gre po besedah Bulića za največji dogodek te vrste, ki so ga doslej priredili na tem območju.

Že v nedeljo so našteli približno 200 obiskovalcev, na samem turnirju v Counter Strikeu pa nastopa osem kakovostnih ekip po pet tekmovalcev. Med njimi so tudi najboljši profesionalci, saj bodo kar tri izmed prisotnih ekip iz Portoroža nadaljevale svojo pot naravnost v Dubaj na zvezdniško tekmovanje.

“Gaming” je v ekspanziji

Zamisel za prireditev je bila povezati tako imenovanim gaming s počitnikovanjem. Portorož in točneje marina je tako rekoč popolna lokacija, saj je dovolj odmaknjena in nemoteča za druge turiste, udeležencem pa nudi vso potrebno infrastrukturo. Destinacija pridobi veliko novih namestitev, dogodek pa pomeni tudi dobro reklamo za občino, je prepričan Bulić.

“Na svetovni ravni je gaming v ekstremni ekspanziji,” pojasnjuje in dodaja, da gre že zdaj za veliko industrijo, ki se je še posebej močno razvila v zadnjih treh letih, v prihodnjih 15 letih pa bo prevzela “dominantno vlogo”.

Tiskovni predstavnik organizatorjev Jan Grant dodaja, da gre za sploh prvi turnir z udeležbo poklicnih igralcev pri nas, pri čemer je obžaloval, da e-športi pri nas še nimajo prave veljave.

Osrednji turnir je namenjen igri Counter Strike, v kateri si nasproti stojita ekipi teroristov in protiteroristov, od katerih morajo prvi aktivirati bombo, drugi pa jim morajo to preprečiti. Med tekmovalci je tudi slovenska ekipa MiA (Missing in Acton), ki je izgubila prvi dopoldanski dvoboj s profesionalno ekipo Natus Vincere.

Igrajo pred občinstvom

Za člane MiA je to prvo sodelovanje na tekmovanju takšnega ranga, je navedel član ekipe Nejc. “Že to, da smo sploh dobili priložnost igrati proti taki ekipi, pa da nas vsaj niso čisto povozili, je bil po moje dosežek,” je ocenil.

Na vprašanja, kakšna je glavna razlika med igranjem doma in na turnirju, je Nejc šaljivo dodal, da se na turnirju vsi bolj trudijo. Priznal je, da je odličen občutek igrati pred publiko, ki navija ob tvojih dobrih potezah.

Za igranje na takšni ravni je potrebnih tudi veliko treningov. V MiA skušajo igrati vsaj petkrat tedensko po tri, štiri ure, kar pa ni vedno izvedljivo. Ker v Sloveniji v tej dejavnosti ni denarja, tisti, ki se s tem ukvarjajo, “igrajo s srcem”, dodaja Nejc.

Po njegovem je potrebno individualno biti na določeni ravni, ko pa jo dosežeš, je ključno to nadgraditi še z veliko treningi, komunikacijo znotraj ekipe in z izkušnjami.

STA


Najbolj brano