Letalski boji v Tribanu

Člani Kluba mladih tehnikov Koper so na enem od travnikov v Tribanu pripravili četrto mednarodno tekmovanje v zračnih bojih z radijsko vodenimi modeli letal. Udeležilo se ga je 20 tekmovalcev iz Slovenije in Avstrije.

Na tekmovanju z radijsko vodenimi modeli letal se točkuje 
medsebojno rezanje trakov v zraku, čas letenja in še  nekaj 
drugih kriterijev. Foto: Branko Miklavec
Na tekmovanju z radijsko vodenimi modeli letal se točkuje medsebojno rezanje trakov v zraku, čas letenja in še nekaj drugih kriterijev. Foto: Branko Miklavec

KOPER > Uporabili so makete radijsko vodenih letal iz prve in druge svetovne vojne. Tekmovanje so razdelili na tri kategorije. V prvi, ki se imenuje WW1, so tekmovali z letali iz prve svetovne vojne v merilu 1:8, ki so zgrajena na klasični način iz lesa in platna. Poganja jih praviloma štiritaktni motor na metanol, v zadnjem času pa tudi električne različice. Obdobje druge svetovne vojne so zajeli v kategoriji WW2, kjer so tekmovali z letali v merilu 1:12 iz različnih materialov. Večinoma gre za dvotaktne motorje na metanol. Tretja kategorija se imenuje EPA, v njej pa tekmujejo udeleženci, ki imajo letala z razponom kril od 800 do 850 milimetrov, narejena iz penastih materialov, na električni pogon.

V skupinah leti do sedem letal, vsako ima za seboj papirnat trak. Točkuje se medsebojno rezanje trakov v zraku, čas letenja, videz modela, v kategoriji WW1 pa tudi zbijanje ciljev na tleh.

Med člani Kluba mladih tehnikov Koper se je najboljše uvrstil Vid Gladovič, ki je bil prvi v kategoriji EPA, osvojil pa je tudi tretje mesto v kategoriji WW2.

NH


Najbolj brano