Letala iz južne Italije še vedno ni

Maja bi moralo na letališče v Portorožu prileteti letalo s prvo skupino turistov iz južne Italije. A ga ni bilo. In čeprav naj bi zamujalo le nekaj tednov, še vedno ni pristalo. Pri agenciji iz Italije, ki je napovedala novo letalsko povezavo, pa so telefoni izključeni.

Portoroško letališče že od začetka maja čaka na letalo iz južne Italije, a ne vedo, kdaj bo pristalo in ali sploh bo Foto: Leo Caharija
Portoroško letališče že od začetka maja čaka na letalo iz južne Italije, a ne vedo, kdaj bo pristalo in ali sploh bo Foto: Leo Caharija

PORTOROŽ > Ponudba na spletni strani podjetja CTM Travelair (centroturisticomediterraneo.it) vabi na počitnice v Portorož goste iz Salerna, Catanie in Rima, v katalogu so s superlativi predstavljeni portoroški hoteli, vsakdo si lahko ogleda tudi cenike počitnic in urnike letala. A na telefonskih številkah, navedenih na spletni strani, kjer naj bi bilo mogoče rezervirati počitnice, se oglašajo avtomatski odzivniki s sporočili, da je številka izključena ali trenutno nedosegljiva.

Odgovore na vprašanje, ali bodo gostje iz južne Italije vendarle pristali na portoroškem letališču, smo poskušali najti tudi pri Antoniu Gervasiu iz podjetja CTM Travelair, ki je novo čartersko linijo napovedal na novinarski konferenci v začetku aprila, a tudi on na elektronsko pošto že nekaj dni ni odgovoril.

Prav veliko informacij o usodi napovedane letalske povezave, ki naj bi v Portorož vsak četrtek in nedeljo po trikrat na dan pripeljala po 50 turistov, nima niti direktor Aerodroma Portorož Robert Krajnc. Že pred časom pa je dejal, da so na letališču pripravljeni na sprejem letala iz južne Italije, zadostili so tudi zahtevam inšpekcijskih nadzorov s področja letališke varnosti in le čakajo na prihod.

Brez konkretnih informacij so tudi v Turističnem združenju Portorož. “Pravijo, da bo linija zaživela. Kdaj, pa ne vemo,” je povedal Jadran Furlanič, predsednik združenja. Goste iz Italije bi z veseljem sprejeli; z italijanskim CTM Travelair so se že pred štirimi leti začeli pogovarjati prav z namenom, da privabijo goste z juga Italije, ko se je zmanjšal obisk turistov iz severne Italije.

Turistično združenje Portorož v vzpostavitev povezave ni investiralo in gre le za načrte italijanskega podjetja. Gervasio je ob napovedi letalske linije dejal, da bodo v prvem letu vanjo vložili 3,7 milijona evrov, turiste pa naj bi v Portorož vozili vsaj pet let. Zanje naj bi letalske prevoze opravljal grški partner Minoan Air in prav tu naj bi se zapletlo. Italijanska agencija za civilno letalstvo naj bi postavila dodatne zahteve prevozniku in letališču v Salernu. Očitno jim jih doslej še ni uspelo izpolniti.

HELENA RACE


Najbolj brano