Lepo je delati s soncem nad glavo

Pri vzdrževanju okolice v Izoli in drugod v Istri sodelujejo tudi uporabniki Varstveno delovnega centra Koper. S sodelovanjem v tako imenovanem Zelenem programu, ki ga izvajajo že 15 let, se uporabniki razgibajo, predvsem pa vključujejo v okolje in družbo.

15-letnico Zelenega programa so uporabniki VDC proslavili na igrišču v Izoli, ki so ga najprej -  tako kot vsak dan -  počistili in uredili
15-letnico Zelenega programa so uporabniki VDC proslavili na igrišču v Izoli, ki so ga najprej - tako kot vsak dan - počistili in uredili  

KOPER > Tudi osebe z motnjami v duševnem razvoju so pomemben del družbe in skrbi za okolja, že 15 let dokazujejo v Varstveno delovnem centru (VDC) Koper. Že leta 1999 so uporabniki (takrat še v okviru Centra za usposabljanje Elvira Vatovec) v dogovoru z Zdravstvenim domom Izola začeli urejati njegovo okolico.

Vsak dan skrbijo za igrišča

Kmalu je k sodelovanju pristopila tudi Komunala Izola, ki je uporabnikom VDC zaupala skrb za igrišča. Tako zdaj redno čistijo in vzdržujejo igrišči Birba 1 in 2, okroglo igrišče v Livadah in igrišče v Ulici Oktobrske revolucije. “Vsak dan spraznimo koše in poberemo odpadke, pometemo pod igrali in preverimo, ali je vse v redu z njimi, poravnamo peskovnike ... Letos smo imeli veliko dela s košnjo, občasno tudi pobarvamo igrala in ograje,” našteva koordinator Zelenega programa Aleš Scheriani.

Poleg tega sodelujejo z Rižanskim vodovodom pri vzdrževanju okolice vodohranov, vsak mesec uredijo tudi okolico izvira Rižane. V vrtnariji koprske Komunale v Škocjanu pomagajo pri presajanju rastlin in podobnih delih, sodelujejo na kozjereji Brdca v Vrhpoljah, v Strunjanu pa imajo svoj nasad sivke.

Delo daje energijo

V program je vključenih približno 35 uporabnikov VDC, nekateri si delovna oblačila nadenejo vsak dan, drugi za orodje poprimejo le občasno. Vsak dan pa se na teren odpravi vsaj ena ekipa približno sedmih oseb. “Tudi ko je slabo vreme in dežuje, gremo ven in preverimo, ali so igrišča čista,” poudarja Scheriani. In dodaja, da uporabnikom delo zunaj veliko pomeni, jim zagotavlja gibanje, predvsem pa vključenost v okolje: “Ko smo pred 15 leti začeli z izvajanjem programa, so nas nekateri mogoče še čudno gledali, zdaj pa nas ljudje že dobro poznajo, nas sprejemajo, pridejo nas pozdravit, nekateri nam celo prinesejo piškote ali pijačo.”

Zakaj je Zeleni program dober zanje, so v anketi, ki so jo opravili v enoti na Markovcu, povedali tudi uporabniki. “Ker te sprosti, se ne ukvarjaš z vsakdanjimi stvarmi. Ti da energijo da lahko potem sploh živiš v tem življenju,” je odgovoril Peter. “Zato, ker se je treba potruditi, da delo naredimo dobro, ker je ogromno aktivnosti v njem, ker nas povezuje z naravo in delamo s soncem nad glavo,” pa je bil zadovoljen Mitja. Anji je všeč, ker gre med ljudi in je na zraku, Jenny je zadovoljna z gibanjem ...

Z delom uporabniki tudi nekaj malega zaslužijo. Nagrado dobijo tudi za delo v okvirih dnevnih centrov, ko izdelujejo voščilnice, okraske, obeske in podobno. Del denarja od prodaje teh izdelkov pa namenijo za izlete, organizacijo športnih prireditev oziroma izboljšanje kakovosti bivanja v centrih.

HELENA RACE


Najbolj brano