Ladjarji in ebola: ni izkrcanja za posadko

Vipava, ladja Splošne plovbe, bo v četrtek priplula v Conakry v Gvinejo, kjer se je marca letos izbruh ebole začel in je to državo tudi najbolj prizadel. Tako kot vsi svetovni ladjarji so tudi pri Splošni plovbi sprejeli zelo stroge ukrepe za plovbo v zahodno Afriko.

 Foto: Reuters
Foto: Reuters

PORTOROŽ > “Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije, zastave, P&I kluba (zavarovatelji ladjarjeve odgovornosti) smo na ladjo poslali obsežna navodila, po katerih naj se ravna posadka, postopke z obiskovalci ladje (agenti), nabavili smo priporočeno opremo,” pravi predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj. “Posadka ne bo smela na kopno, prepovedana je nabava hrane in vode. Pred izplutjem in tudi po izplutju, če bo treba na sidrišču, bodo morali intenzivno iskati morebitne slepe potnike, dokler posadka ne bo popolnoma prepričana, da slepih potnikov ni,” našteva glavne ukrepe. “Smo v kontaktu z lokalnim P&I predstavnikom, ki nam bo posredoval dodatna navodila, če jih v tem času bodo izdale lokalne oblasti,” je dodal Bandelj.

Nigerija je včeraj potrdila nov primer okužbe z ebolo v mestu Lagos. Skupno število okuženih s smrtonosnim virusom v tej državi se je tako zvišalo na deset. Medtem Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v Ženevi razpravlja o uporabi eksperimentalnega zdravila, da bi zajezili pustošenje virusa, ki je zahteval že skoraj 1000 smrtnih žrtev Gvineji, Liberiji, Sierri Leone in Nigeriji.

Slovensko zunanje ministrstvo sicer zaradi izbruha ebole odsvetuje potovanja v Gvinejo, Sierro Leone in Liberijo, pomorski promet v te države pa poteka nemoteno, seveda z upoštevanjem strogih varnostnih ukrepov. Gvineja, kamor pluje ladja Vipava, je za zajezitev bolezni v soboto zaprla meje s sosednjima državama Sierro Leone in Liberijo, a njena pristanišča ostajajo za pomorski promet odprta.

Svetovna zdravstvena organizacija pa tudi vodilne ladjarske organizacije in zavarovalna družbe P&I so za ladjarje pripravile niz ukrepov, nasvetov, navodil in priporočil. “Vse redno pošiljamo na vse naše ladje,” pravijo na Splošni plovbi.

Navodila podrobno opisujejo, kako ravnati, če se pri članu posadke pojavijo simptomi ebole (kot so vročina, slabost, bolečine v mišicah, boleče grlo, glavobol, bruhanje, driska, zunanje in notranje krvavitve), pa tudi preventivne ukrepe, ki se jih morajo držati posadke na ladjah, da preprečijo stik z okužbo na tveganih območjih. Najpomembnejši so: umivanje rok in razkuževanjem ob vsakem vkrcanju na ladjo, izogibanje seganju v roke in sploh vsem stikom s predstavniki lokalnih oblasti in agentom v pristaniščih, skrbno opazovanje članov posadke in vsak simptom takoj prijaviti poveljniku in lokalnim oblastem v pristanišču, izogibanje dotikanju živali in mesa.

P&I poleg tega ladjarjem nalaga, naj članom posadke na tveganih območjih prepove vsa nenujna izkrcanja in tam ne menjuje posadk. Ladjarje obvešča, da morajo računati na zamudo, ko bodo z okuženega območja pluli v naslednje pristanišče, saj bodo tamkajšnje oblasti temeljito preverile ladjo in posadko.

Poleg Vipave, na kateri trenutno ni nobenega slovenskega člana posadke, sta na območju zahodne Afrike še dve ladji portoroškega ladjarja, Lipica je v luki Dakar v Senegalu, Lucija pa v Douali v Kamerunu.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano