Ladjar Bogdan Glavina razglasil osebni stečaj

Potem ko je pred dvema letoma v stečaju končalo koprsko ladjarsko podjetje Euroshipping, je podobna usoda doletela tudi njegovega edinega družbenika in šefa. Koprsko okrožno sodišče je včeraj začelo osebni stečaj Bogdana Glavine.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Upniki Bogdana Glavine lahko terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo do 8. aprila. Težave Glavine so tesno povezane z usodo njegovega propadlega ladjarskega podjetja. Ta je v stečaju od decembra 2013, sprožila pa ga je NLB, ki je bila največja upnica podjetja - to je banki dolgovalo 1,3 milijona evra. NLB je svojo terjatev lani prenesla na slabo banko oziroma Družbo za upravljanje s terjatvami bank.

Euroshipping je bil lastnik ladje Istra, ki je zaradi neplačanih obveznosti ostala brez vseh dovoljenj. Obtičala je v Španiji, v Valencii so jo namreč zaustavili. Tam so pomorščaki zaradi neizplačanih plač proti ladjarju vložili tožbe, prav tako tudi dobavitelji goriva.

Ladja ni v prav dobri kondiciji. Že lani so pristaniške oblasti v Valencii tedanjo stečajno upraviteljico Andrejo Terpotec, ki si je prizadevala za vrnitev plovila v Slovenijo, opozorile, da so v trupu ladje luknje, da je zarjavela in da bo v nekaj mesecih povsem uničena. Terpotčeva, ki jo je sodišče kasneje razrešilo, v svojih prizadevanjih ni bila uspešna, prav tako ne njen naslednik v vlogi stečajnega upravitelja Euroshippinga, Ladislav Hafner. Verjetnost, da upniki dobijo svoj denar, pa vse bolj hlapi, saj v stečajni masi ni drugega vrednejšega premoženja. SR


Najbolj brano