Kupi plastike na Bivju burijo strasti

Podjetje Kemoteks Jadran ima ob tovarni Kemiplas večje zemljišče, na katerega nemško podjetje RDB Plastics vozi odpadno plastiko, namenjeno predelavi. Nekatere skrbi, da med odpadki ni samo navadna plastika, ampak tudi ekološko nevarni odpadki. Direktor Kemoteksa Jadran Igor Tomazin zatrjuje, da ni tako. Za to dejavnost imajo tudi okoljevarstveno soglasje.

Vsak dan tovornjaki na območje Bivja vozijo odpadno plastiko. Tam jo presortirajo, jo naložijo v kontejnerje, ki jih nato iz Luke Koper pošljejo v predelavo na Kitajsko.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Vsak dan tovornjaki na območje Bivja vozijo odpadno plastiko. Tam jo presortirajo, jo naložijo v kontejnerje, ki jih nato iz Luke Koper pošljejo v predelavo na Kitajsko.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

BIVJE > Da se med odpadno plastiko lahko skriva potencialna ekološka bomba, ugibajo v Kemiplasu. Enver Moralić je ogorčen, da morajo mimo Kemiplasove zapornice vsak dan spuščati na desetine tovornjakov, ki na zemljišču raztovarjajo večje količine odpadkov. “Nihče ne ve, kaj točno je v teh balah. Vse smrdi in se cedi. To je potencialna ekološka bomba. Si predstavljate, da to lahko zagori? Mi smo morali našo proizvodnjo odseliti, pa čeprav smo imeli vsa dovoljenja zanjo, ta dejavnost pa očitno nobenega ne moti. To, kar se dogaja, je kriminal,” pravi Moralić.

Ena dejavnost gre, druga pride

Kemiplas se je že obrnil na vse ustrezne organe, tudi na sodišče. “Bili smo izigrani, saj nismo bili stranka v postopku pri izdaji prvega okoljevarstvenega dovoljenja. Agencija za okolje in prostor bo zdaj ponovno začela ta postopek,” pravi Milan Zupančič, direktor Kemiplasa, ki je v postopku prisilne poravnave. Eden od njihovih upnikov pa je tudi Kemoteks.

“Komaj smo se rešili ene okoljsko sporne dejavnosti, proizvodnje Kemiplasa, imamo zdaj na tistem območju že novo,” je zaskrbljena koprska občinska svetnica, sicer Dekančanka, Olga Franca. “Koprski občini sem glede tega zastavila svetniško vprašanje, odgovorili so mi, da občina v tem primeru ni bila stranka v postopku,” pravi. “Kaj se tam dejansko pretovarja in skladišči, bi morale nadzorovati inšpekcijske službe. Resnično upam, da dejavnost za naše okolje in zdravje ni škodljiva,” še dodaja Franca.

Gre za gospodinjsko embalažo

Direktor Kemoteksa Igor Tomazin zatrjuje, da pri dejavnosti, ki ga na njihovem zemljišču izvaja družba RDB Plastics, ni prav nič spornega. “Ne gre za nevarne odpadke, gre za različno embalažo, vrečke in folije, ki se uporabljajo v gospodinjstvih. Gre torej za surovino, ki jo sortirajo in jo nato s kontejnerji pošljejo na Kitajsko v nadaljnjo predelavo. Z okoljskega vidika je to dosti bolj sprejemljivo, saj ta plastika ne pristane kot odpadek na deponijah. Zato EU tudi spodbuja to dejavnost,” pravi Tomazin. Odpadna plastika prihaja iz območja EU in jo pošljejo na Kitajsko.

Priznava, da zemljišča ob Kemiplasu pred leti ni kupil za to dejavnost, ampak je tam želel postaviti industrijsko pralnico. “Ker pa smo zaradi različnih težav odstopili od pralnice, smo se nato dogovorili s podjetjem RDB Plastics, da jim oddamo zemljišče za to dejavnost. Preden so začeli, so pridobili prav vsa soglasja in dovoljenja, poleg tega imajo redne kontrole inšpektorjev, ki preverjajo, ali je vse po predpisih,” pravi Tomazin. Prepričan je, da dejavnost ne ogroža nikogar in da jim Kemiplas namenoma nagaja, ker bi radi tam izpeljali svoje posle.

KS Dekani previdna

Dogajanje spremlja tudi krajevna skupnost Dekani. Njen predsednik Alfred Štefančič pojasnjuje, da je že takoj na začetku stopil v stik z lastnikom zemljišča in se pozanimal, kakšna dejavnost bo na tistem območju. “Ker imajo vsa dovoljenja, smo za zdaj mirni. Vsekakor pa spremljamo, kaj se tam dogaja in če bi zaznali kakšne sporne dejavnosti, bi ukrepali. Lastnik nam je obljubil, da bo bolj ozelenil območje, saj je tiste kupe plastike res grdo videti,” pravi Štefančič.

Na pripombo, da je tudi Kemiplas imel vsa veljavna dovoljenja, pa so njegovi dejavnosti skupaj z lokalno skupnostjo močno nasprotovali in dosegli selitev, pa Štefančič odgovarja, da Kemiplasove dejavnosti ni mogoče primerjati s sortiranjem odpadkov. V Kemiplasu so prepričani, da gre za dvojna merila.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano