Kupca za Intereuropo bodo iskali vsaj eno leto

Prodajni postopek za večinski delež Intereurope, ki je v lasti bank, se je vendarle začel. Zainteresirani vlagatelji lahko pri finančnih svetovalcih, ki ju je izbral konzorcij prodajalcev, iščejo dodatne informacije in pokažejo interes za nakup. A pot do končnega kupca bo še dolga, opozarjajo poznavalci. Po nekaterih ocenah bi se prodajni postopek lahko končal najprej konec prihodnjega leta.

Intereuropa čaka novega večinskega lastnika. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Intereuropa čaka novega večinskega lastnika. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Po skoraj enem letu se je projekt za prodajo Intereurope pomaknil za korak naprej. Banke, ki so lastnice večinskega deleža, so včeraj objavile obvestilo o začetku prodajnega postopka. Objava je namenjena potencialnim vlagateljem, ki lahko izkažejo interes za nakup delnic logističnega koncerna. Pri finančnih svetovalcih, to sta družbi Raiffeisen Centrobank in Lazard, lahko zahtevajo dodatne informacije o sodelovanju v postopku prodaje.

Bo šel tečaj gor?

Zanimivo bo videti, ali bo objava pognala tečaj delnic Intereurope navzgor. “Lahko bi pričakovali poskok; delnice Intereurope sodijo med manj likvidne, in vsak nadaljnji korak v prodajnem procesu bo pomenil, da so prodajalci za korak bliže cilju. Po drugi strani pa je treba biti previden, saj je postopek šele na začetku,” pravi Sašo Stanovnik, vodja oddelka analiz pri borznoposredniški družbi Alta Invest. V tej družbi glede delnic Intereurope niso spremenili priporočila: prodajte delnice, pravijo. V zadnji analizi so ocenili vrednost delnice Intereurope na 0,7 evra, včerajšnji tečaj pa se je ustavil pri 1,15 evra.

Koliko kupcev, kakšna cena ...

Tečaj Intereurope bodo gotovo krojile tudi informacije, povezane s prihodnjimi fazami prodajnega postopka. “Denimo, koliko potencialnih investitorjev bo pokazalo interes, pa tudi kolikšno ceno naj bi po neuradnih informacijah ponudili. Če bodo ponudili več, kot znaša tržna cena, bo tečaj logično poskočil. A previdnost bo še na mestu, saj je vedno tudi možno, da bodo ponujene cene nižje od tržne,” ocenjuje Stanovnik.

V Intereuropi glede prodajnega postopka molčijo: “Prodajni postopek je v domeni lastnikov in ga zato ne komentiramo.”

Konzorcij bank (v njem so NLB, Gorenjska banka, Raifeissen banka, SKB, Banka Koper, SID in Družba za upravljanje terjatev bank), ki so lastnice 72-odstotnega deleža, je finančna svetovalca za prodajo izbral že v začetku leta, konec poletja pa je z njima sklenil še pogodbe.

Banke so lastnice Intereurope postale s konverzijo skupaj 18,4 milijona evrov terjatev v lastniški delež. Tedaj je 1,2 milijona evrov svojih terjatev do Intereurope pretvorila v lastniški delež tudi NKBM, ki pa je te delnice lani prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank. Kot kaže, se je slednja pridružila konzorciju prodajalcev.

Koncern Intereuropa je v prvih devetih mesecih letos ustvaril za dobrih 160 milijonov evrov prihodkov, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček koncerna se je z lanskih petih milijonov evrov precej zmanjšal - znašal je 351.000 evrov. Vodstvo družbe slabše poslovanje pripisuje na-ravnim ujmam, ukrajinski krizi in vstopu Hrvaške v EU.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano