Kulturna dediščina vabi obiskovalce

Otroci in mladi, ki so včeraj obiskali Pokrajinski muzej Koper in portoroško nekdanje skladišče soli Monfort, so odprli vrata praznovanjem ob 25-letnici Dnevov evropske kulturne dediščine.

Obnovljena  palača Belgramoni Tacco je včeraj sprejela prve 
obiskovalce.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Obnovljena palača Belgramoni Tacco je včeraj sprejela prve obiskovalce.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ISTRA > Stara palača Belgramoni Tacco se počasi prebuja iz prireditvenega spanca, v katerega se je potopila pred devetimi meseci, ko se je pričela obnova Pokrajinskega muzeja Koper. Četudi še ni ponovno odprta in v njej še potekajo zadnja gradbena dela, manjše skupine obiskovalcev, ki jih vodijo muzejski delavci, že smejo zakoračiti skozi njena vrata. Prva takšna skupina se je vanjo podala včeraj: zbrane je pozdravil Timotej Pirjevec, predsednik občinskega oddelka za družbene dejavnosti, ogled pa sta vodili Brigita Jenko in muzejska svetnica Maša Sakara Sučević, ki v muzej vabita tudi danes dopoldan. Danijela Tomšič, vodja piranskega zavoda za varstvo kulturne dediščine, pa je poudarila, da je bila Slovenije med prvimi evropskimi državami, ki so se vključile v projekt Dnevov evropske kulturne dediščine. Še preden so se odrasli podali po muzeju, so predšolski otroci okusili čar zgodovine in v avli muzeja zapeli in zaplesali.

Otroci iz piranskih vrtcev, osnovnih in srednje šole pa so preučevali kulturno dediščino v skladišču soli Monfort v Portorožu in spoznavali načine praznovanj v različnih delih Slovenije. “V Piranu imajo Dnevi že lepo tradicijo, več kot desetletno. Današnji dogodek pa se vključuje v dvanajst otvoritvenih slovesnosti v Sloveniji, v 400 dogodkov, ki bodo sledili v prihodnjem tednu, ter v množico 40.000 dogodkov, ki jih septembra pripravljajo po vsej Evropi,” je dejala Daniela Milotti Bertoni s piranske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine. Zbrane pa je pozdravil tudi piranski župan Peter Bossman.

AP, HR


Najbolj brano