Kršitelje s promenade bi občina preganjala s spletnimi objavami

V koprski občini so napovedali snemanje in fotografiranje kršiteljev na motorjih in kolesih, ki se kljub prepovedi podijo po Semedelski promenadi in ogrožajo varnost sprehajalcev. Koprski župan Boris Popovič se je odločil za drastičen ukrep, ki pa po mnenju informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik nima pravne podlage. Očitno bodo morali v občini razmisliti o drugačni rešitvi, saj razkrivanje identitete prekrškarjev na spletu ali kako drugače, ni dovoljeno.

Včeraj so delavci na mostu čez mandrač v ustju Badaševice 
zgradili višji zidek, s čimer so motoristom in kolesarjem 
fizično povsem preprečili dostop na območje  promenade, ki 
je namenjena izključno pešcem. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Včeraj so delavci na mostu čez mandrač v ustju Badaševice zgradili višji zidek, s čimer so motoristom in kolesarjem fizično povsem preprečili dostop na območje promenade, ki je namenjena izključno pešcem. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Na koprski občini k sodelovanju vabijo tudi občane in jih pozivajo, naj jim fotografije oziroma video posnetke prekrškarjev pošiljajo na elektronski naslov, ki bi jih “v skrbi za večjo varnost naših občank in občanov” tudi javno objavili. V občini napovedujejo, da bo odslej na terenu prisotnih več redarjev, ki bodo prekrškarje opozarjali in po potrebi kaznovali. “S temi ukrepi se nadejamo zmanjšati število prepovedanih voženj po promenadi,” odločitev utemeljujejo v občini.

Anita Leskovec s Policijske uprave Koper pravi, da policisti kljub kadrovskim težavam poskušajo nadzirati vožnjo koles z motorji po površinah, ki za to niso namenjene. Zagotavlja, da velikokrat kršitelje kaznujejo, odvzeli pa so tudi nekaj predelanih koles z motorjem, ki dosegajo višje hitrosti od dovoljenih 25 kilometrov na uro. “Vsako leto sodelujemo tudi z mestnimi redarji in prav v Kopru so imeli tudi letos nekaj poostrenih nadzorov. Do konca poletne sezone bodo izvedli še kakšnega,” napoveduje Leskovčeva. Po njenih besedah bo k rešitvi problematike prispevala šele ureditev zakonodaje na tem področju in infrastrukture v mestu, velik pomen pa je treba dati tudi spoštovanju prometnih predpisov.

Sicer pa to ni edini ukrep, s katerim želijo v občini zajeziti nevarne vožnje kolesarjev, voznikov koles z motorjem in motoristov na semedelski promenadi.

Včeraj so tako delavci koprske Komunale še dodatno omejili dostope na Semedelsko promenado. Na mostu, ki vodi čez mandrač v ustju Badaševice, so zgradili višji zidek, s čimer nameravajo motoristom in kolesarjem fizično povsem preprečiti dostop na območje promenade, ki je namenjena izključno pešcem. Na delu, ki vodi v podhod pod hitro cesto, pa so namestili oviro (ležeči policaj), s čimer nameravajo omejiti hitrost voznikom motorjev in kolesarjem.

V uradu informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik izvemo, da jih koprska občina ni prosila za mnenje o napovedanem fotografiranju in snemanju kršiteljev. “Čim je posameznik na takem posnetku določen ali določljiv, gre za obdelavo osebnih podatkov, za kar mora biti podana ustrezna pravna podlaga,” pravi Prelesnikova. Te pa v konkretnem primeru ne zaznavam, pripomni.

V občini so na začetek Semedelske promenade že lani postavili tabli, ki kolesarjem in voznikom koles z motorjem ter motoristom jasno prepovedujejo vožnjo po promenadi. Čeprav so vztrajnim prekrškarjem to skušali preprečiti tudi s fizičnimi preprekami in navzočnostjo ter opozorili občinskih redarjev, so se nevarne vožnje po promenadi nadaljevale.

Po njenem strokovnem mnenju se javne površine lahko snemajo panoramsko, tako da posameznik ni določen ali določljiv. Le izjemoma pa se videonadzor tako, da so posamezniki določeni ali določljivi, lahko izvaja, če je to nujno potrebno za varovanje ljudi ali premoženja na točno določenem omejenem področju. “Pri tem mora izvajalec videonadzora poskrbeti tudi za ustrezno zavarovanje posnetkov, nikakor pa jih ne sme posredovati javnosti oziroma objaviti na spletu,” je jasna Prelesnikova.

V koprski občini pa imajo drugačen pogled. Poudarjajo, da nimajo želje ali namena posegati v zasebnost prekrškarjev ali v njihove zagotovljene zakonske pravice. “Radi bi le spodbudili vse tiste, ki s kršitvijo prometne ureditve spravljajo v veliko nevarnost pešce, med katerimi so tudi otroci, starejši, ali gibalno ovirani, k razmisleku o svojem početju,” razlagajo. Če bomo uspeli spremeniti vedenjske vzorce, bomo storili veliko, so prepričani. Da ravnajo prav, naj bi potrjevale številne pohvale občanov. Na naše vprašanje, ali so pridobili mnenje informacijske pooblaščenke in kaj bodo storili, če se izkaže, da za snemanje nimajo zakonske podlage, pa iz občine nismo dočakali odgovorov. NATAŠA HLAJ


Najbolj brano