Krožišče, črna pika izolske občine

“Občina bo še letos dokončala krožišče na Industrijski cesti,” je nedavno napovedal izolski župan Igor Kolenc. Kot kaže, se je nekoliko uštel, kajti izdajo gradbenega dovoljenja ovira 21 bližnjih obrtnikov in podjetnikov, ki zahtevajo, da jim občina tudi z novo prometno ureditvijo ohrani dostop do hal. Tega pa jim še ne more zagotoviti. Zaradi vseh teh zapletov izolska opozicija zahteva sklic izredne seje.

Obrisi krožišča so dobro vidni. Gradnjo  naj bi bilo mogoče končati v  dveh  tednih.     Foto: Mirjana Cerin
Obrisi krožišča so dobro vidni. Gradnjo naj bi bilo mogoče končati v dveh tednih.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Po prvotnih načrtih bi moralo biti krožišče zgrajeno do začetka avgusta. A je gradnjo še pred koncem julija ustavil gradbeni inšpektor, ker občina ni dobila gradbenega dovoljenja. Zanj ni niti zaprosila; bila je prepričana, da ga ne potrebuje.

Po novem z dvema soinvestitorjema

Dodatno je gradnjo zapletla s tem, da je s krožiščem posegla na tujo lastnino - na zemljišča Mercatorja in Petrola, zato mora projekt dokončati v soinvestitorstvu z njima. “Rešiti je bilo treba vprašanje, kdo ima pravico graditi. Po končani gradnji bomo parcele smiselno zaokrožili in jih odkupili ali zamenjali. Gre za manjše parcele,” pojasnjujejo v kabinetu župana.

Občina je odvisna tudi od bližnjih podjetnikov, katerih zemljišča mejijo na predvideno krožišče, in dajejo soglasje v postopkih za izdajo gradbenega dovoljenja. Zadeve z njimi v imenu občine ureja podjetje Studio Legis, ki ga vodi Ana Jamnik, sicer nekdanja občinska uslužbenka. V občinski upravi so se za takšno sodelovanje odločili, ker projektant “zaradi obsežnosti dela ni mogel prevzeti še tega” . Občina namreč za pridobitev gradbenega dovoljenja običajno pooblasti projektanta. Po naših informacijah gre za Gorazda Kobala iz PS Prostor.

Za gradbeno dovoljenje je občina zaprosila 24. julija, vendar ni priložila potrebne dokumentacije. Enega od manjkajočih dokumentov je dostavila 21. avgusta. Sredi prejšnjega meseca so dokumentacijo vnovič dopolnili in pred dvema tednoma je bil župan Igor Kolenc prepričan, da bodo tokrat zadostili vsem zahtevam izolske upravne enote. Toda načelnik Branko Andrejašič je včeraj povedal, da postopek ni končan. “Gradbenega dovoljenja zato še ne moremo izdati,” je dodal.

Svetniki terjajo odgovornost

Svetniki iz vrst IJN, SDS in liste Izolani zahtevajo sklic izredne seje. “Pričakujemo pojasnilo, kdo je sprejemal odločitve, povezane z gradnjo krožišča in vpadnice, in kdo je odgovoren za nastale razmere. Župan mora dati informacije, katere disciplinske ukrepe je sprejel, saj ni dvomov, da se je občina gradnje lotila brez ustreznih dovoljenj, soglasij in celo na tujem zemljišču,” utemeljujejo svetniki. Nadejajo se, da bodo dobili vpogled v vse dokumente, od naročila projekta dalje, in v stroške, nastale zaradi domnevno slabe izvedbe projekta. Šele v začetku prihodnjega tedna pa bo jasno, kaj o tem meni župan. MIRJANA CERIN


Najbolj brano