Križ iz bazena za vse leto sreče in zdravja

Veliko sreče in zdravja bo imel vse leto Danijel Stojanov iz Pivke. Med verskim obredom, ki so ga predstavniki makedonske pravoslavne cerkve pripravili včeraj v bazenu v Žusterni, je ujel križ, ki ga je duhovnik vrgel v vodo. Na tak način so počastili praznik, ki mu pravijo bogojavljenje oziroma vodici.

Ko je duhovnik v vodo vrgel križ, so se proti njemu pognali možje in fantje. Najhitrejšega, ki ga je ujel, zdaj čaka srečno in zdravo leto.    Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Ko je duhovnik v vodo vrgel križ, so se proti njemu pognali možje in fantje. Najhitrejšega, ki ga je ujel, zdaj čaka srečno in zdravo leto.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Verski obred, potop križa, so v Sloveniji prvič organizirali lani. V skladu z izročilom bi moral duhovnik molitve opraviti pri reki, vanjo vreči križ, nato pa bi se možje in fantje pognali za njim v mrzlo vodo.

A v Kopru, kjer organizirajo praznovanje za pravoslavne Makedonce iz vse Slovenije, pa tudi iz Hrvaške in Italije, so običaj nekoliko priredili - v bazenu ga je enostavneje organizirati, ker je tam že poskrbljeno za varnost, je pa tudi topleje. Vseeno se nameravajo prihodnje leto za križem pognati v morje, napoveduje Jonče Donev, predsednik Makedonskega pravoslavnega cerkvenega odbora iz Kopra.

Včeraj je pod balonom bazena v Žusterni iz zvočnikov odmevala molitev, ki sta jo vodila duhovnika Mitko Gazinkovski, ki je pred dvema letoma postal duhovni vodja makedonskih pravoslavcev za vso Slovenijo, in Kirko Velinski iz Zagreba. Ob robu bazena je dogajanje spremljalo nekaj sto vernikov, možje in fantje v kopalkah pa so čakali, da je duhovnik križ vrgel v vodo, nato pa so se pognali za njim. Danijel Stojanov, ki je prvi priplaval do njega, ga je zmagoslavno dvignil, poljubil, drugi pa so mu čestitali, namenili darove in želeli srečo ter zdravje.

“Običajno možje skačejo v mrzlo vodo, ki prinaša zdravje, a tu te možnosti nimamo. Vsak, ki skoči, bo zdrav, predvsem pa tisti, ki križ ujame, in vsa njegova družina,” pojasnjuje Gazinkovski. Najhitrejši plavalec bo imel križ pri sebi, po 40 dneh pa ga bo vrnil cerkvi. Takrat bo moral tudi pripraviti gostijo za bližnje in prijatelje, s tem se bo tudi praznovanje končalo.

V Kopru živi približno 2000 Makedoncev, družijo se v kulturnem društvu Kočo Racin, ki so ga ustanovili že leta 1991. Zdaj skušajo v dogovorih s koprsko občino priti tudi do prostorov, ki bi jih dobili v uporabo ali najeli.

Aprila lani pa je makedonska pravoslavna verska skupnost v Kopru prišla do cerkve. Kot je pojasnil Jonče Donev, jim je Škofija Koper za verske obrede namenila rotundo sv. Elija oziroma Marijinega Vnebovzetja (okrogla krstilnica za dijaškim domom). Tako nekajkrat na mesec prihaja duhovnik Gazinkovski in tu opravlja obrede. V Sloveniji je edini makedonski pravoslavni duhovnik, skrbi pa za verske skupnosti v Kranju, Kopru, Ljubljani, Mariboru in na Jesenicah. “Pravoslavnih Makedoncev v Sloveniji je veliko. Uradne številke pravijo, da jih je 12.000, a po nekaterih podatkih jih je celo 20.000. Predvsem v zadnjih letih se je v Slovenijo priselilo veliko mladih,” pravi o svoji skupnosti.

HELENA RACE


Najbolj brano