Kraji spomina, kraji meje

Mednarodna konferenca Kraji spomina, kraji meje danes in jutri v Koper privablja nekaj uglednih zgodovinarjev z vsega sveta.

Na mednarodni konferenci Kraji spomina, kraji meje zgodovinarji  govorijo o spomenikih, obeležjih in spominskih 
znamenjih, njihovih funkcijah in spreminjanju njihovega pomena. Foto: STA
Na mednarodni konferenci Kraji spomina, kraji meje zgodovinarji govorijo o spomenikih, obeležjih in spominskih znamenjih, njihovih funkcijah in spreminjanju njihovega pomena. Foto: STA

KOPER > Inštitut za zgodovinske študije ZRS Koper bo tokrat organiziral konferenco, na kateri bodo zgodovinarji govorili o spomenikih, obeležjih in spominskih znamenjih, ki jih države, politike ali ideološka gibanja postavljajo na etnično mešanih in obmejnih območjih, o njihovih funkcijah in spreminjanju njihovega pomena.

Najbolj izstopajoči imeni razpravljalcev sta Hannes Grandits iz priznane Humboldtove univerze v Berlinu, in Američanka Nancy Wingfield, ki je predstavila raziskavo o praznovanju poletnih solsticijev skrajnih nemških nacionalistov v 20. stoletju. Z njunima prispevkoma se je danes v knjižnici ZRS tudi začela konferenca.

Na konferenci, na kateri bo predstavljenih 24 referatov, bo precej primorsko obarvanih tem. Borut Klabjan bo govoril o habsburških krajih spomina v Trstu, Marta Verginella o nacionalnem kartiranju mest v avstrijskem Primorju, Dragica Čeč o primeru spomenika v Postojni, Gaetano Dato o pomenu spomenika v Sredipolju, Egon Pelikan o svoji študiji o Tonetu Kralju, Tanja Petrovič o tržaškem Ponte Rossu kot kraju spomina ... S svojim referatom o spominjanju in novi vlogi partizanskih spomenikov ob slovensko-italijanski meji bo sodeloval tudi direktor ZRC SAZU Oto Luthar.

Konferenca je odprta za javnost, razprave potekajo v angleščini. DES


Najbolj brano