Krajevna skupnost Škofije zahteva vrnitev vaške hiše

Sredi poletja je koprska občina s sklepom župana Borisa Popoviča prevzela v upravljanje vaško hišo na Zgornjih Škofijah. Svojo odločitev so takrat utemeljevali z razprtijami okoli uporabe prostorov, ki naj bi razdvojile vodstvo KS Škofije in vaški odbor. Zdaj občina išče najemnika hiše, ki mora ponuditi vsaj 50 evrov za mesečno najemnino. V vodstvu KS Škofije vztrajajo, da bi župan moral poslušati tudi njihove argumente, spoštovati zakon, predvsem pa stavbo vrniti pod okrilje KS.

Sredi poletja je koprska občina prevzela v upravljanje vaško 
hišo na Zgornjih Škofijah. Zdaj zanjo išče najemnika, ki je za 
njeno uporabo pripravljen plačati vsaj 50 evrov na mesec. Foto: Nataša Hlaj
Sredi poletja je koprska občina prevzela v upravljanje vaško hišo na Zgornjih Škofijah. Zdaj zanjo išče najemnika, ki je za njeno uporabo pripravljen plačati vsaj 50 evrov na mesec. Foto: Nataša Hlaj

ŠKOFIJE > Koprska občina je pred štirimi leti financirala obnovo vaške hiše in v njej uredila prostore za krajane, denimo za prirejanje družabnih dogodkov in večjih prireditev. Po odločitvi sveta KS Škofije je za vzdrževanje in uporabo stavbe do poletja skrbel vaški odbor na Zgornjih Škofijah, trdijo v občini.

V KS se s takšnim tolmačenjem ne strinjajo. “Obnovo, ki je trajala kar 16 let, je s svojim prispevkom v proračun financirala KS Škofije. V tem času je v občinski proračun prispevala vsaj 38 milijonov evrov, vlaganj v KS pa je bilo bistveno manj,” trdi predsednik sveta KS Škofije Edmond Gašpar.

Odločitev župana jih je presenetila

Pravi, da je bila odločitev koprskega župana Borisa Popoviča presenečenje, saj se že od začetka svojega mandata novembra lani trudijo, da bi za vse objekte, ki jih ima v upravljanju KS, uredili usklajeno, gospodarno in transparentno poslovanje ter upravljanje.

V pismu, ki so ga poslali županu, so zapisali, da so si svetniki v KS vzeli čas in so se v tematiko vaške hiše podrobno poglobili. “Zaključno poročilo jasno kaže, da vaške hiše nikoli ni upravljala vaška skupnost, ampak jo je svet KS Škofije dal v upravljanje Rinu Hrvatinu,” so med drugim spomnili v pismu županu. Po njihovih besedah odbor vaške skupnosti ni nikoli razpravljal in sklepal o kakšnih nesoglasjih s svetom KS glede upravljanja vaške hiše in tudi ne o zbiranju podpisov podpore krajanov za samostojno upravljanje objekta.

V svetu KS Škofije so že pred časom z večinskim soglasjem sprejeli nekatere akte, tudi pravilnik o kratkoročnem oddajanju v najem prostorov in objektov KS, hišni red, cenik, način plačila in pogodbo z upraviteljem. “To pa je povzročilo odpor upravitelja, ki je tudi svetnik KS. O tem je očitno poročal županu in kmalu nato je prispel njegov sklep o odvzemu upravljanja. V dopisu je bilo med drugim nekaj neresničnih navedb, sklep pa je bil sprejet brez posveta ali dogovora s svetom KS. Povsem enostransko torej,” argumentira Gašpar.

Zdaj brez pravil igre

Župana so zato pozvali k ponovnemu razmisleku glede vaške hiše, saj si želijo njeno vrnitev na seznam nepremičnin pod okriljem KS. Popoviču predlagajo, da s sklepom vrne vaško hišo v ponovno upravljanje KS Škofije. “Zdajšnji način poslovanja vaške hiše je netransparenten, ker ni pravil igre. Je pa tudi pravno nevzdržen, saj v praksi z objektom razpolaga in ga dejansko uporablja fizična oseba, ki nima urejenega razmerja z lastnikom ali upravljavcem,” opozarja Gašpar.

Dodaja še, da so v občini objavili namero o sklenitvi neposredne pogodbe o oddaji v najem, torej brez razpisa. Ugotavlja, da torej ni možnosti prijave, kar po njegovem prepričanju pomeni, da je za javno lastnino občina že dogovorila posel z zasebnikom. “Gre za gospodarsko škodljivo namero. Občina namreč najavlja, da bo sklenila pogodbo za 50 evrov mesečno. Zdajšnji najemnik ene sobe je plačeval 60 evrov mesečne najemnine. Skupaj s kratkoročnim oddajanjem v najem za razna zasebna praznovanja, se je v preteklosti ustvarilo od 3000 do 3500 evrov prihodkov letno. To pomeni, da se bodo zdaj z zasebnim trženjem objekta ti prihodki stekali v zasebni žep,” meni Gašpar.

Rino Hrvatin ne želi komentirati odnosa s predsednikom sveta KS. “Gašpar ima svojo vizijo. Ne mislim se prepirati z njim. Vaški odbor je dobil hišo v uporabo že leta 1998. Za nas so pogoji, ki so jih sprejeli v svetu KS, nesprejemljivi,” pravi. Dodaja, da se bodo v vaškem odboru prijavili na razpis bodočega najemnika hiše, ker si krajani želijo, da bi prostore še naprej uporabljali za različne dejavnosti. NATAŠA HLAJ


Najbolj brano