Krajani Vinjol so zaskrbljeni zaradi povečanega prometa

Prebivalci Vinjol se tudi to sezono srečujejo s težavami, ko vozniki na cesti čez Malijo ubirajo bližnjico, da bi se izognili gneči na obalni cesti med Lucijo in Koprom. Od piranske občine pričakujejo, da bo ukrepala in omejila promet, saj se bojijo, da bo sicer na cesti, ki vodi mimo njihovih hiš, prišlo do hujših nesreč.

Cesta čez Malijo je med vikendi obremenjena z vozili, saj 
mnogi po njej ubirajo bližnjico in se izogibajo gneči na obalni 
cesti. Krajani Vinjol so zaskrbljeni za svojo varnost.  Foto: Mirjana Cerin
Cesta čez Malijo je med vikendi obremenjena z vozili, saj mnogi po njej ubirajo bližnjico in se izogibajo gneči na obalni cesti. Krajani Vinjol so zaskrbljeni za svojo varnost.  Foto: Mirjana Cerin

VINJOLE > Promet na cesti čez Malijo se zgosti vsako poletno turistično sezono, saj se veliko ljudi na tak način izogne gneči na cesti med Lucijo in Koprom. “Najhuje je ob petkih in nedeljah. Zadnje čase opažamo, da to cesto uporablja vse več turistov, ki se zgubijo in zvonijo pri krajanih in prosijo za smer,” pravi Floris M. Faganelj, piranski občinski svetnik iz vrst SD, ki je na zadnji seji župana Petra Bossmana tudi obvestil, da bodo v kratkem na občino poslali pismo s prošnjo za ukrepanje.

Krajani opozarjajo, da je cesta ozka, ovinkasta in nevarna, ponekod poteka tik ob dvoriščih stanovanjskih hiš. Na njej sicer velja omejitev hitrosti, vendar tega večina voznikov ne upošteva. Zato tudi prihaja do nesreč, ki so se do zdaj večinoma končale z zvito pločevino. “Se pa krajani bojimo najhujšega. Zgodilo se je že, da se je kakšen avto zvrnil s ceste, predvsem pa nas skrbi za pešce in naše otroke, saj so nekatera dvorišča tik ob cesti,” pojasnjuje Faganelj.

Krajani si zato želijo, da bi občina morda cesto namenila le za lokalno prebivalstvo, jo nekoliko uredila in na njej na najbolj izpostavljenih delih postavila tudi hitrostne ovire.

S težavami, ki jih imajo prebivalci Vinjol na krajevni skupnosti Lucija niso uradno seznanjeni, vendar je tamkajšnji predsednik Franko Fičur slišal za težave krajanov. “Njihovo pobudo bo zagotovo podprla tudi krajevna skupnost. Vprašanje, če se cesto lahko nameni samo za lokalno prebivalstvo, gotovo pa bi bilo treba razmisliti o drugačnem prometnem režimu, ki bi krajanom olajšal življenje,” pravi Fičur.

Na piranski občini pobude še niso prejeli. Ko jo bodo, jo bodo preučili in poskušali poiskati najbolj ustrezno rešitev.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano