Košarica SMC za Boškovićevo

Notarka Polka Bošković, ki živi v ankaranski občini, kot kaže, ne bo mogla biti kandidatka SMC za županjo Kopra. Že zato ne, ker v stranki po besedah generalnega sekretarja Erika Kopača ne bodo dovolili, da bi kandidati za potrebe volitev spreminjali stalno prebivališče. Kdo bo kandidat za župana v Kopru in morda tudi v Ankaranu, bo sicer znano šele 7. septembra, je povedal.

Poslanca SMC Lilijana Kozlovič in Marko Ferluga sta dobila podporo vrha stranke, da urejata zadeve na lokalni ravni Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Poslanca SMC Lilijana Kozlovič in Marko Ferluga sta dobila podporo vrha stranke, da urejata zadeve na lokalni ravni Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Na sestanku s koprskimi člani smo dali eksplicitno vedeti, da izvršni odbor stranke povsem zaupa v Kopru izvoljenima poslancema Lilijani Kozlovič in Marku Ferlugi . Poslanca sta v tem trenutku edina izvoljena predstavnika stranke v Kopru in njuna je pristojnost urejanja zadev na lokalni ravni,” je po včerajšnjem obisku na terenu poudaril generalni sekretar SMC Erik Kopač.

Minuli teden se je namreč med člani stranke na sestanku v Ospu zgodil spopad za oblast. Nekaj članov je na čelo lokalne stranke želelo ustoličiti notarko Polko Bošković, ki je v stranko vstopila pred nekaj dnevi, in jo podprlo tudi v njeni želji, da bi postala kandidatka SMC za županjo v Kopru. Drugi del članov pa se je takšnemu prevzemanju vrha stranke uprl.

Kandidature po predhodno soglasje v Ljubljano

Koprska trenja so v nedeljo obravnavali celo na izvršnem odboru stranke SMC v Ljubljani, je potrdil Kopač, ki pa meni, da so takšni nesporazumi normalni pri vzpostavljanju nove stranke in da bodo vse razrešili transparentno.

Včeraj je tako Koprčanom še enkrat predstavil pravila igre.

Kandidatnih list za župane in občinske svete gotovo ne bo pred 7. septembrom. Najprej bo namreč izvršni odbor stranke v Ljubljani imenoval lokalne odbore: predsednika in dva podpredsednika. To se bo zgodilo do konca avgusta.

Sočasno bodo lokalni člani stranke evidentirali kandidate za lokalne volitve, lokalni odbor bo zbiranje koordiniral ter liste posredoval v predhodno soglasje v Ljubljano.

“In šele potem bodo o potrjeni listi na tajnem glasovanju odločali vsi člani stranke, ki imajo stalno prebivališče v določeni občini,” je razložil Kopač.

Glede poslancev je Kopač še spomnil, da ti ne morejo biti kandidati za župane, niti predsedniki lokalnega odbora, lahko pa so podpredsedniki.

Stranka bo morda imela tudi svojega kandidata za župana v Ankaranu, zagotovo pa bodo oblikovali listo za občinske svetnike, pravi Kopač. “In o tej listi bodo odločali samo člani stranke s stalnim prebivališčem v Ankaranu,” je poudaril. Koprski lokalni odbor namreč vključuje koprsko in ankaransko občino.

Prijave bivališč za potrebe volitev so “nespodobne”

Kopač ni omenjal nobenega morebitnega županskega kandidata, na naše vprašanje, kako komentira dejstvo, da bi notarka Polka Bošković, ki stanuje na območju Ankarana, morala spremeniti stalno prebivališče, če bi želela kandidirati za županjo Kopra, pa je odgovoril: “Ne komentiram konkretnih imen. A to bi bilo na nek način nespodobno in ni v skladu z načeli in vrednotami naše stranke. Enako velja v primerih, da bi kandidirali ljudje, ki so v našo stranko prestopili 'pred dvema dnevoma' iz drugih strank.”

Polka Bošković včeraj po sestanku ni bila dosegljiva po telefonu.

Kopač je včeraj obiskal tri istrske, sežanski in bistriški odbor stranke, danes pa bo na Goriškem in v Posočju. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano