Koristni predmeti iz odpadne embalaže

Ste vedeli, da je drobižnico mogoče izdelati iz odpadne tetrapak embalaže za sok, jogurt ali mleko? S takšnimi vprašanji izolske osnovnošolce te dni preseneča oblikovalka Metka Šori na delavnicah v Komunali Izola, ki so jih pripravili ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov.

Z malo truda je mogoče odpadno tetrapak embalažo za mleko preoblikovati v drobižnico, ...   Foto: Mirjana Cerin
Z malo truda je mogoče odpadno tetrapak embalažo za mleko preoblikovati v drobižnico, ...  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Ob našem obisku so bili v Komunali nekateri učenci prve triade OŠ Vojke Šmuc, ki so morali s sabo prinesti vsak svojo odpadno tetrapak embalažo. Ko jim je Metka Šori pokazala denarnico za drobiž, ki jo je sama izdelala prav iz odpadne embalaže, so navdušeno prijeli škarje v roke.

Delavnice za otroke pripravlja tudi koprsko komunalno podjetje Marjetica skupaj s trgovskim centrom Planet Tuš. Izdelujejo novoletne okraske, ki jih bodo nadeli na eko-novoletno jelko v trgovskem centru. Kar 4000 koprskih in ankaranskih otrok izobražujejo o odgovornem ravnanju z odpadki. Z umetniško gimnazijo se bodo lotili projekta urbane umetnosti in vse srednje šole povabili k izdelavi krajših video posnetkov na temo ohranjanja narave in pravilnega ravnanja z odpadki. Nagradni fond video natečaja znaša 1000 evrov.

V sodobnem svetu ustvarimo ogromno odpadne embalaže, v izolski občini pet do sedem ton na teden, kar ob koncu leta nanese skoraj 465 ton. Zbrano odpadno embalažo Komunala odda prevzemnikom, brezplačno, kot veleva zakonodaja.

S projektom, ki ta teden poteka po vsej EU, želijo javnost seznaniti s preprostimi ukrepi, ki jih lahko uporabimo v vsakdanjem življenju, da bi zmanjšali količine odpadkov. Eden od načinov je izdelava koristnih predmetov. “Iz stare majice lahko izdelamo kapo, iz odpadnega papirja verižico, iz embalaže za kavo ali cedevito ovitke za zvezke ali učbenike, iz odvrženih plastenk novoletne okraske in etuije, iz starih polivinil vrečk nakupovalno torbo,” je nazorna Anja Domenik, v Komunali referentka za ekologijo in ravnanje z odpadki.

Izdelke osnovnošolcev bodo razstavili v mestni knjižnici. Na ogled bodo od jutri do 9. decembra. MC


Najbolj brano