Korak bliže samooskrbi

S sprejetjem milejših pogojev za postavitev kmečkih lop na kmetijskih zemljiščih bodo v koprski občini naredili korak k prijaznejši politiki do obdelovalcev zemlje in vseh, ki si prizadevajo za samooskrbo.

Irena Vrhovnik  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Irena Vrhovnik  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

Irena Vrhovnik, Kmetijska svetovalna služba Koper:“Vedno smo zagovarjali, da morajo imeti tisti kmetje, ki so resni pridelovalci, ustrezne pogoje za delo. Tega do zdaj ni bilo in to jim je povzročalo resne težave. Pri pripravi smernic v dokumentu smo sodelovali s koprsko občino, kot že prej tudi s piransko in izolsko. Vztrajali smo, da morajo biti objekti montažni in iz takšnih materialov, ki ne dopuščajo spremembe namembnosti. Ne želimo si, da bi bili namenjeni za bivanje, ampak da gre res za kmetijske objekte.”

Olga Franca, občinska svetnica SLS: “Bil je skrajni čas za takšne ukrepe, saj vsi vemo, da je treba povečati oskrbo z lokalno hrano. Moti pa me, da pri pripravi dokumenta niso upoštevali vseh naših pobud. Prepričani smo, da je 15 kvadratnih metrov velika poljska hišica bistveno premajhna za nekoga, ki obdeluje 5000 kvadratnih metrov zemlje. Le kam bo spravil vso mehanizacijo? Manjka tudi možnost vgradnje večjih rezervoarjev za deževnico ali zidanih cistern na površju, saj se v Istri soočamo s sušo. Tudi velikost rastlinjakov je premajhna. Te stvari je nujno spremeniti.” NH


Najbolj brano