Koprsko vodstvo obrtnikov le do novembra

Danes zvečer bo koprska obrtna zbornica svojim obrtnikom podelila jubilejne nagrade za opravljanje dejavnosti. Svečano skupščino sklicuje predsednik Slavko Vižintin, ki pa je po mnenju vodstva Obrtne zbornice Slovenije nezakonit predsednik koprske zbornice. Če do začetka novembra v Kopru po navodilih iz Ljubljane ne bodo ponovili volitev, bo vodstvo koprske obrtne zbornice izključeno.

Svečano skupščino sklicuje predsednik Slavko Vižintin, ki pa 
je po mnenju vodstva Obrtne zbornice Slovenije nezakonit 
predsednik koprske zbornice.  Foto: Tatjana Tanackovič
Svečano skupščino sklicuje predsednik Slavko Vižintin, ki pa je po mnenju vodstva Obrtne zbornice Slovenije nezakonit predsednik koprske zbornice.  Foto: Tatjana Tanackovič

KOPER > Zaradi nespoštovanja pravil in navodil je sredi poletja OZS vodstvo koprske obrtne zbornice že izključilo, vendar so se nato odločili. da sklep o izključitvi zadržijo do začetka novembra in Koprčanom ponudijo možnost, da volitve ponovijo po starih pravilih.

Koprčani so namreč zadnje volitve izvedli neposredno, da so o predsedniku odločali vsi člani zbornice in ne več samo skupščina, kot to narekuje OZS. Zaradi spremenjenega načina volitev je del koprskih obrtnikov vložil tudi tožbo na koprsko sodišče.

“Če volitev v skladu z veljavnim statutom ne bodo ponovili, bodo izključeni,” pojasnjuje Mira Črešnar iz OZS. Slavko Vižintin je ob tem jasno povedal, da volitev kljub ultimatu iz Ljubljane ne bodo ponovili, vendar bo OZS vseeno z izključitvijo počakala do začetka novembra, saj verjamejo, da si vodstvo koprske zbornice utegne premisliti. “Še vedno se trudimo nastalo situacijo rešiti na miren način, zato jim je tudi skupščina OZS dala priložnost, da ponovno izvedejo volitve,” pravijo na OZS. Na naše vprašanje, ali OZS sploh lahko ukaže druge volitve, odgovarjajo, da je OZS dolžna opozarjati na nepravilnosti in skrbeti za to, da vse območne zbornice spoštujejo statut zbornice in obrtni zakon.

Koprsko vodstvo centrali v Ljubljani že od samega začetka očita, da so brez ustrezne obrazložitve zavrnili spremembo statuta, ki omogoča neposredne volitve. Zato v Kopru ne vidijo nobene potrebe za ponovitev volitev. “Vsi sklepi, s katerimi je bilo OOZ Koper zavrnjeno soglasje k spremembam statuta, ki se nanašajo na neposredne volitve, so obrazloženi,” pa pravijo na OZS. Obrazložitev se glasi: UO OZS soglasja k spremembam statuta ne poda, ker niso v skladu s statutom OZS. Trenutno veljavne določbe statuta OZS, ki urejajo volitve predsednika, določajo, da tega voli skupščina, UO OZS ne dovoljujejo, da bi le-ta podal soglasje k predlagani spremembi statuta OOZ Koper, ki se nanašajo na volitve predsednika.

Na OZS še pojasnjujejo, da so še pred volitvami Koprčanom jasno povedali, da niso a priori proti neposrednemu načinu volitev predsednika zbornice. “Le postopek je potrebno izvesti zakonito, v skladu z obrtnim zakonom in statutom OZS,” pravi Črešnarjeva in dodaja, da bi OOZ Koper morala na skupščino OZS nasloviti prošnjo po spremembi statuta OZS, nato bi izvedli javno obravnavo in na koncu bi skupščina odločala, ali območnim zbornicam tovrsten način volitev predsednika dopusti. “Žal OOZ Koper vse do danes tega postopka ni ubrala,” še pravi Črešnarjeva.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano