Koprsko sodišče tehta Luno

Koprsko sodišče je končalo še petega od skupaj šestih odškodninskih postopkov, povezanih z nekdanjo upravo Luke, ko jo je vodil Robert Časar. Sodišče tokrat odloča, ali je Časarjeva uprava oškodovala podjetje za milijon evrov, ko je kupila zemljišče in skelet objekta Luna v Sežani.

Skelet Luna v Sežani čaka na boljše čase, medtem pa si uprave Luke Koper že nekaj let zaman prizadevajo, da bi objekt in zemljišče prodale.  Foto: Tjaša Gerič
Skelet Luna v Sežani čaka na boljše čase, medtem pa si uprave Luke Koper že nekaj let zaman prizadevajo, da bi objekt in zemljišče prodale.  Foto: Tjaša Gerič

KOPER > Uprava Luke Koper pod vodstvom Roberta Časarja je nekdanje nesojeno igralniško zabavišče Luna kupila sredi leta 2008 od nepremičninske družbe Premik-net v lasti Marjana Mikuža. Tam naj bi uredila upravno stavbo, ki bi služila bodočemu evropskemu distribucijskemu centru, ki ga je nameravala postaviti na Orleški gmajni, kjer je od Premika-net odkupovala tudi zemljišča, pri čemer je pomagal tudi takratni poslanec Srečko Prijatelj. Izredna revizija Časarjevih poslov je kasneje pokazala, da je bil tudi nakup Lune nepotreben posel, saj je Luka takrat v Sežani že imela prostore družbe Adria terminali.

Spomnimo, Časar, Mikuž in Prijatelj so bili prav zaradi poslov z Orleško gmajno in Luno tudi v kazenskem postopku in obsojeni na zaporne kazni.

Zdaj se je končal še odškodninski postopek. Sodišče je zadnjega zaslišalo še nekdanjega člana uprave za finance v Luki Koper Marjana Babiča. Ponovil je, kar so na zaslišanjih v vseh šestih odškodninskih postopkih govorili vsi toženi: da je bil tudi nakup objekta Luna del tedanje razvojne strategije Luke za gradnjo zalednih terminalov, ki jo je potrdil tudi nadzorni svet podjetja in da za namen upravne stavbe nikakor ne bi mogli uporabiti bližnjih prostorov Lukine sežanske družbe Adria terminali.

Marjan Babič je potrdil, da je pogodbo o nakupu Lune podpisal on. A to je naredil zato, ker je bil tisti dan Časar, sicer odgovoren za ta posel, odsoten. Sicer pa je šlo v pogodbi le za manjši znesek, saj so večji del kupnine za Luno v obliki are nakazali že v Časarjevi predpogodbi. “Tudi za ceno se je že prej dogovoril Časar, saj je bila to njegova pristojnost,” je povedal. Cena se mu je zdela “v okvirih normalnega”. Na vprašanja, ali so v Luki pred nakupom naročili kakšne cenitve Lune, je Babič dejal, da jih sam ni videl in ne ve, kdo jih je naredil: “Vem pa, da so bile.” Časarjevi nasledniki na čelu Luke Koper so Luno ocenili za nekoristen in škodljiv nakup ter stavbo že več let zaman prodajajo naprej. Za Babiča je takšno ravnanje nerazumljivo in nelogično: “Zato se pa zdaj razvija terminal na italijanski strani na Fernetičih, ker smo mi zamudili.” Enako misli tudi Milan Pučko, nekdanji Časarjev svetovalec za zaledne terminale, ki ni tožen, je pa na sodišču nastopil kot priča. Kako bo Luno presodilo sodišče, bo znano v nekaj mesecih.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano