Zavetišče razdelilo koprske svetnike

Predsednica Obalnega društva proti mučenju živali Andreja Bogataj Krivec včeraj ni mogla skriti razočaranja. Pravi, da je sicer pričakovala, da bodo občinski svetniki v prvem branju potrdili spremembe odloka, s katerimi bo upravljanje zavetišča za živali prevzela Komunala Koper. Zdaj napoveduje protestni shod, v prihodnje pa tudi možnost referenduma.

 Na sejo so prišli tudi predstavniki ODPMŽ. Foto: Nataša Hlaj
Na sejo so prišli tudi predstavniki ODPMŽ. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > KOPER > Razprava, ki se je razvnela včeraj v koprski mestni dvorani, je bila na trenutke res burna. Svetnici Olga Franca (SLS) in Polka Bošković (samostojna) sta z argumenti poskušali doseči umik točke o spremembah odloka o zagotavljanju javne službe na področju živali, vendar nista bili uspešni. Glasovanje o tem je bilo sicer precej tesno, saj se je tako “za” kot “proti” umiku opredelilo enako število svetnikov (14:14).

Opozicijski svetniki so nato kot po tekočem traku nizali vprašanja in terjali natančna pojasnila, zakaj naj bi bila po mnenju občinske uprave Komunala Koper boljši skrbnik zavetišča za brezdomne živali v Dvorih kot zdajšnji upravljalec, torej Obalno društvo proti mučenju živali. Spomnimo, da bodo istrske občine, ustanoviteljice zavetišča, tega poslej lahko dale v upravljanje neposredno, brez razpisa. Za ta postopek morajo pridobiti tudi soglasje drugih istrskih občin, ki bodo o spremembah odloka razpravljale v prihodnjih tednih. Čeprav v koprski občini zatrjujejo, da imajo v rokah pisni soglasji tako Izole kot Pirana, pa so nekateri svetniki v to podvomili. Ko so zahtevali, naj jim nekdo te dokumente tudi pokaže, njihova prošnja ni bila uslišana.

Boškovićeva se med drugim sprašuje, čemu je koprski župan Boris Popovič v glasilu MOK lani izjavil, da je ponosen na najboljše zavetišče za živali v državi. Svetniki nimajo jasne slike, kako bo ta javna služba delovala v prihodnje, je razočarana. “Zelo se bojim, da boste v prihodnje povečevali proračunsko postavko za delovanje zavetišča. Zavetišče v Mariboru, ki ga jemljete za zgled, letno prinaša izgubo,” opozarja Polka Bošković. Svetnica Maja Tašner Vatovec (ZL) je med drugim spomnila na negativno mnenje, ki ga je o predlagani spremembi izrekel odbor za lokalno samoupravo, v stranki SMC pa so opozorili, da je bil proti tudi odbor za gospodarske dejavnosti in promet. Njen svetniški kolega Tomaž Slavec se je obregnil ob podatek, da je občina potrebovala dolgih 13 let, da je ugotovila in ukrepala, ker naj bi društvo slabo poslovalo pri upravljanju zavetišča. Rad bi vedel, kateri strokovnjak kinološke stroke in na podlagi katerih dokumentov je odločil, da bo najbolje, če skrb nad zavetiščem prevzame kar Komunala Koper. Še ostrejša je bila Olga Franca, ki se boji, da se bo denar, ki ga Komunala zasluži z obračunavanjem odvoza smeti, prelival v zavetišče.

Svetnike pa je nagovorila tudi Barbara Strmole, sicer veterinarka v Veterinarski ambulanti Koper. Žalostijo jo besede, izrečene na njen račun, saj pravi, da si nikoli ni želela prevzeti zavetišča, prav tako ne podpira evtanazije živali. “Študirala sem zato, da bi živalim pomagala, ne pa jih ubijala. Težave vidim v slabi komunikaciji z društvom. Vse, kar si želim je, da se zavetišče vodi strokovno,” pravi.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano