Koprski obrtniki so pred volitvami predsednika razklani

Prihodnji konec tedna v obrtni zbornici Koper izbirajo novega predsednika. Za mandat se bo znova potegoval zdajšnji predsednik Slavko Vižintin, ki pa mu del članov očita, da premalo skrbi za obrtnike in da je s svojim ravnanjem zbornico razdelil na dva tabora, kar za nikogar ni dobro. Imel bo tri protikandidate, iz Obrtne zbornice Slovenije pa so že opozorili, da bodo volitve, tako kot si jih je zamislil Vižintin, nezakonite.

Vlado Ražman, Mirko Tomšič, Maja Kolnik Švara, Peter Babič, Mario Zadel, Aldo Kocjančič in Silva Baruca Jakomin (od leve 
proti desni) niso zadovoljni z načinom vodenja koprske obrtne zbornice.
Vlado Ražman, Mirko Tomšič, Maja Kolnik Švara, Peter Babič, Mario Zadel, Aldo Kocjančič in Silva Baruca Jakomin (od leve proti desni) niso zadovoljni z načinom vodenja koprske obrtne zbornice. 

KOPER > Tokrat naj bi volitve prvič potekale neposredno - se pravi, da bi predsednika volili vsi člani zbornice neposredno in ne več skupščina, kot je to določal statut Obrtne zbornice Koper. V Kopru so namreč pred časom spremenili statut, vendar je vsaj deset članov skupščine prepričanih, da je to Slavko Vižintin storil v nasprotju s pravili in so zato na koprsko sodišče vložili tožbo za razveljavitev skupščinskega sklepa. Da bodo neposredne volitve predsednika v Kopru nezakonite, pa so prepričani tudi v centrali, v Obrtni zbornici Slovenije (OZS), ki k spremembam koprskega statuta ni dala soglasja. Zato ostro obsojajo dejanja organov vodenja in nadzora v Kopru ter dejanja predsednika Vižintina in sekretarke Elide Laginja.

“Ne potrebujemo soglasja OZS”

“Spremembe statuta so z dvotretjinsko večino potrdili člani skupščine. Mi smo samostojna pravna oseba, ki se lahko samostojno organizira in ne rabimo soglasja OZS. To nam pritrjuje tudi Rajko Pirnat, ki smo ga zaprosili za pravno mnenje. Neposredne volitve za predsednika bodo torej povsem zakonite. Ko je članstvo v zbornici postalo prostovoljno, se nam je zdelo prav, da o predsedniku odločajo vsi člani in ne samo peščica ljudi v skupščini,” očitke zavračata Vižintin in Elide Laginja. Poleg Vižintina za predsednika kandidirajo še Sergej Pinter, Aldo Kocjančič in Mirko Tomšič. Zadnja dva sta tudi med tožniki, ki poskušajo na sodišču razveljaviti skupščinski sklep, s katerim so spremenili statut.

V upravnem odboru OZS poudarjajo, da nikakor niso proti neposrednim volitvam predsednika, vendar tega statut OZS za zdaj ne omogoča. Pravijo, da so koprskemu vodstvu večkrat predlagali, da naj predlaga spremembo statuta OZS in v kolikor bi skupščina OZS tovrstno spremembo sprejela, bi lahko tudi v Kopru dobili soglasje k predlaganim spremembam statuta OOZ Koper. “Kljub različnim predvolilnim ravnanjem vodstva OOZ Koper moramo izpostaviti, da so trenutno v teku predvolilni postopki, ki temeljijo na neveljavnem statutu. Navedena ravnanja vodstva OOZ Koper povzročajo škodo ugledu celotnega obrtno-zborničnega sistema,” pravijo v OZS in Koprčane pozivajo, naj ne izpeljejo nezakonitih volitev in naj spoštujejo pravila, ki veljajo za vse v obrtno-zborničnem sistemu.

Tožniki: predsednik ravnal samovoljno

“Mi nismo proti neposrednim volitvam predsednika, želimo pa, da se spoštujejo zakoni in pravila in da se postopek sprememb statuta izvede v skladu z njimi. Naš predsednik je ravnal samovoljno, naših mnenj in pripomb ni hotel upoštevati, kar je slabo za vse, predvsem pa za našo dejavnost. Bili smo dobra in močna obrtna zbornica, pod njegovim vodstvom pa se je članstvo razdelilo na več taborov, kontakti z lokalno skupnostjo so povsem zamrli, zbornica posluje z izgubo, naši interesi niso dovolj jasno zastopani in bojimo se, da bomo s takim načinom vodenja povsem razpadli,” v en glas pravijo Mirko Tomšič, Aldo Kocjančič, Peter Babič, Vlado Ražman, Mario Zadel, Maja Kolnik Švara in Silva Baruca Jakomin.

Čeprav so prepričani, da bodo na sodišču dosegli razveljavitev skupščinskega sklepa o načinu volitev, se bodo volitev vseeno udeležili. Tomšič in Kocjančič bosta kandidirala za predsednika tudi zato, ker lahko sodišče o njihovi tožbi odloča dlje časa. “Zato bomo šli tudi na nezakonite volitve, da poskusimo preprečiti nadaljnje nastajanje škode,” pravijo. Vižintin ob tem pojasnjuje, da zbornica pod njegovim vodstvom dobro dela, da je bila izguba pričakovana in da spori med nekaterimi člani za zbornico gotovo niso dobri.

Volitve bodo potekale dva dneva, ob tem pa v obeh taborih pozivajo člane obrtne zbornice, naj se volitev udeležijo v čim večjem številu, da bo nov predsedniški mandat res dobil tisti, ki mu člani najbolj zaupajo. Vseh članov je okoli 800, če jih bo prišlo vsaj okoli 200 ali 300, bo to že velik uspeh.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano