Koprski obrtniki poziva iz Ljubljane ne bodo upoštevali

Na koprski obrtni zbornici so se odločili, da svoji krovni organizaciji v Ljubljani ne bodo izročili dokumentacije v zvezi z zadnjimi volitvami v Kopru, s katerimi se del članov in Obrtna zbornica Slovenije niso strinjali, saj so prepričani, da niso bile izpeljane v skladu s predpisi. Kaj to pomeni za nadaljnje sodelovanje med Koprom in Ljubljano, še ni povsem jasno.

Koprska območna zbornica krovni organizaciji v Ljubljani ne 
bo izročila dokumentacije v zvezi z zadnjimi volitvami, nad 
katerimi visi senca dvoma o tem, ali so bile zakonite.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koprska območna zbornica krovni organizaciji v Ljubljani ne bo izročila dokumentacije v zvezi z zadnjimi volitvami, nad katerimi visi senca dvoma o tem, ali so bile zakonite.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Na koprski obrtni zbornici so pojasnili, da so samostojna pravna oseba, v katero se člani včlanjujejo prostovoljno na osnovi pravice svobodnega združevanja. Za to, da bi morali krovni organizaciji v Ljubljani posredovati dokumentacijo v zvezi z zadnjimi volitvami, ni nobenega akta ali zakona, pravijo na koprski zbornici. “Poleg tega to v preteklosti tudi nikoli ni bila praksa. OOZ Koper nikoli ni OZS predajala svojega volilnega materiala. OZS smo tudi zaprosili, da nam posreduje pravni temelj svoje zahteve, a nam ga niso podali,” je pojasnila sekretarka koprske obrne zbornice Elide Laginja.

Je možna izločitev iz OZS?

Glede na to, da imajo s svojo krovno organizacijo tako različna stališča, nas je zanimalo, ali torej obstaja možnost, da se izločijo iz zborničnega sistema in kaj konkretno bi to pomenilo za koprsko obrtno zbornico. “OZS je organizacija, ki je v soupravljanju 62 OOZ in 30 sekcij. OZS je torej tudi naša in služiti mora tudi našim članom. Ne verjamem, da bi se OOZ Koper oziroma njeni člani temu odrekli,” pravi Elide Laginja. Na vprašanje, kako bodo ukrepali, glede na to, da v Kopru ne bodo spoštovali njihovega poziva, pa na OZS odgovarjajo: “Ukrepali bomo tako, da se bomo najprej obrnili na MGRT, ki je pristojno za obrtni zakon, nato pa še na sodišče, če se za to izkaže potreba. Dejstvo pa je, da nezakonito izvoljeni predsednik OOZ Koper ne more sodelovati v organih obrtno-podjetniške zbornice Slovenije,” je sporočila Mira Črešnar , vodja odnosov za stike z javnostmi pri OZS.

Članstvo koprske obrtne zbornice se je pred zadnjimi volitvami razdelilo na dva tabora, saj je bil del članov prepričan, da so na koprski zbornici nezakonito spremenili način volitev. Zaradi tega so tudi vložili tožbo na koprsko sodišče, ki pa o zadevi še ni odločilo. Da so spremenjene volitve, na katerih so predsednika tokrat prvič volili vsi člani zbornice in ne več samo skupščina, neveljavne, so prepričani tudi na OZS, kjer so koprsko vodstvo še pred volitvami opozarjali, naj jih ne izvedejo. Koprčani so bili prepričani v svoj prav in so volitve izvedli po novem, na njih pa je bil za predsednika ponovno izvoljen Slavko Vižintin.

Sprejeli načrt dela za leto 2015

Na prvi konstitutivni seji je nova skupščina sprejela poslovnik o svojem delu in program dela ter finančni načrt za leto 2015, za predsednico nadzornega odbora pa so imenovali Jelko Svetina. Skupščina je ugotovila tudi, da so bile volitve za predsednika zbornice in člane skupščine zbornice izvedene pravilno, skladno s sklepom o razpisu volitev in pravili za izvedbo volitev ter skladno s sprejetimi spremembami statuta. “Člani so izrazili mnenje, da je bil način izvedbe volitev skladen tudi z voljo članstva,” pojasnjuje Laginjeva in dodaja, da je skupščina s 16 glasovi za in nobenim proti ugotovila tudi, da je skupina desetih članov skupščine iz prejšnjega mandata s širjenjem neresnic v javnosti in medijih povzročila in še vedno povzroča zbornici nepopravljivo škodo. Ali bodo v zvezi s tem kakorkoli ukrepali, na skupščini niso govorili.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano