Koprski obrtniki ne bodo ponovili volitev predsednika

Obrtna zbornica Slovenije je dala koprski območni enoti dva meseca časa, da izpeljejo volitve v skladu z veljavnim statutom, se pravi po starih pravilih, sicer bo predsednika Slavka Vižintina, sekretarko Elide Laginja, Mirjana Pobego in Sergeja Pinterja dejansko izključila iz zbornice. V Kopru vztrajajo, da volitev ne bodo ponovili, ker so po njihovem mnenju legitimne in zakonite.

Slavko Vižintin: “Skupščina OOZ Koper je sprejela 
sklep, da so bile naše volitve legitimne in predvsem 
skladne z voljo članstva, zato ni nobene potrebe, 
da bi jih ponavljali.” Foto: Tatjana Tanackovič
Slavko Vižintin: “Skupščina OOZ Koper je sprejela sklep, da so bile naše volitve legitimne in predvsem skladne z voljo članstva, zato ni nobene potrebe, da bi jih ponavljali.” Foto: Tatjana Tanackovič

KOPER > Sklep o izključitvi je upravni odbor Obrtne zbornice Slovenije (OZS) sprejel že prejšnji mesec, vendar so izključeni člani napovedali pritožbe oziroma ugovore, saj so bili prepričani, da OZS nima nobene podlage za njihovo izključitev. Minuli petek so zato sklicali izredno sejo skupščine OZS, na kateri so odločali o ugovorih izključenih članov. Prisotnih je bilo 61 od 92 članov skupščine.

“V OZS si želimo na miren način rešiti nastalo situacijo, zato je skupščina OZS na petkovi izredni seji sprejela sklep, da članov ne izključi, v kolikor Območna obrtno-podjetniška zbornica Koper najkasneje do 4. novembra 2015 izvede volitve v skladu z veljavnim statutom OOZ Koper,” so sporočili iz OZS. Za tak sklep je glasovala večina prisotnih članov skupščine OZS, šest jih je bilo proti, štirje so se vzdržali.

Volitev ne bodo ponovili

A kot kaže, je OZS sedanjemu koprskemu vodstvu zaman ponudila dvomesečni rok za ponovno izvedbo volitev. Predsednik Slavko Vižintin je trdno odločen, da volitev ne bodo ponovili. “Skupščina OOZ Koper je sprejela sklep, da so bile naše volitve legitimne in predvsem skladne z voljo članstva, zato ni nobene potrebe, da bi jih ponavljali,” je včeraj še enkrat zatrdil in še enkrat poudaril, da OZS nikoli ni pojasnila, zakaj se ne strinja s spremembami statuta v Kopru, čeprav bi bila to dolžna narediti.

Spomnimo, da so v Kopru izpeljali spremenjene volitve, na neposreden način, saj so o predsedniku glasovali vsi člani obrtne zbornice, vendar za spremembe statuta, ki bi to omogočale, v Kopru niso dobili soglasja iz centrale. Proti so bili tudi nekateri dotedanji člani koprske skupščine, ki so na koprsko sodišče tudi vložili tožbo za razveljavitev sklepov. Sodišče o zadevi še ni odločalo, v OZS pa so prepričani, da so bile koprske volitve zato nezakonite in da niso veljavne. V Kopru pa sedanje vodstvo trdi nasprotno.

Predlagajo deset drugih izključitev

Koprski predsednik Vižintin je tudi prepričan, da jih OZS niti ne more izključiti, ker je koprska obrtna zbornica samostojna pravna oseba, vendar v centrali pojasnjujejo, da to ne drži. “Statut OZS dovoljuje izključitev članov,” pravi Mira Črešnar iz OZS. Na naše vprašanje, kaj bi morebitna izključitev pomenila za Elide Laginja, ki ima s koprsko obrtno zbornico sklenjeno delovno razmerje, pa Črešnarjeva pojasnjuje, da izključitev ne bi avtomatično omenila tudi prekinitve delovnega razmerja.

V Kopru so sprejeli tudi sklep, da OZS predlagajo, da iz koprske obrtne zbornice izključi deset članov. Po imenih sodeč vse tiste, ki so vložili tožbo na koprsko sodišče in se ne strinjajo s sedanjim predsednikom Vižintinom.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano