Koprski občinski svet sprejel odlok o mladinskem centru

Koprski občinski svet je na današnji redni seji po skrajšanem postopku s 17 glasovi za in 12 proti sprejel odlok, s katerim se dejavnost koprskega javnega zavoda za šport širi na področje mladine, v okviru zavoda pa bo zaživel Center mladih Koper.

Koprski občinski svet je na današnji redni seji po skrajšanem postopku s 17 glasovi za in 12 proti sprejel odlok, s katerim se dejavnost koprskega javnega zavoda za šport širi na področje mladine. Foto: STA
Koprski občinski svet je na današnji redni seji po skrajšanem postopku s 17 glasovi za in 12 proti sprejel odlok, s katerim se dejavnost koprskega javnega zavoda za šport širi na področje mladine. Foto: STA

KOPER > V razpravi so bili pomisleki o avtonomiji mladinskega področja.

Z novelo odloka o ustanovitvi Javnega zavoda za šport Mestne občine Koper, ki po novem postaja zavod za šport in mladino, naj bi mladinsko področje tudi formalno organizirali, je uvodoma pojasnil vodja občinskega urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec.

Iz vrst opozicije je bilo slišati očitke o poseganju v avtonomijo mladinskega organiziranja. Tako je Maja Tašner Vatovec (ZL) opozorila, da si občina skuša podrediti področje dela z mladimi.

V ZL so predlagali več dopolnil, s katerimi bi med drugim zmanjšali število predstavnikov ustanovitelja in hkrati povečali število predstavnikov mladih in zaposlenih v svetu zavoda ter določili, da se pristojnost imenovanja predstavnika mladine prenese od župana na občinski svet. Dopolnila niso dobila zadostne podpore, velja pa izpostaviti, da po sprejetem odloku župan predstavnika mladine imenuje na podlagi javnega poziva, ki ga pripravi in izvede strokovna služba ustanovitelja.

Na razpravi je bilotudi nekaj predstavnikov mladih, ki so pred sejo ponovno opozorili na problematičnost odloka. “Tudi način, kako je občina vse to izpeljala, se nam zdi precej dvoličen,” je ocenil Toni Bračanov. Radi bi, da bi mladinski center “lahko deloval avtonomno, da ne bomo potrebovali zastavic za volitve odspredaj”.

Brez tega se izgublja potencial ustvarjalnosti in prostega izražanja mladih, pravi Bračanov. Kot je povedal, naj bi bilo v ozadju tudi že dogovorjeno, da naj bi center mladih vodila Kristina Radovčič, sicer svetnica stranke Koper je naš.

Glede tega je Pirjevec pojasnil, da je na osnovi spremembe odloka najprej treba spremeniti sistemizacijo, pridobiti soglasje k novi zaposlitvi, spremeniti finančni načrt in šele nato iti v postopek izbire zaposlenih.

Prostori na Gregorčičevi 4 po njegovih besedah ostajajo za programe mladine, “ne želimo pa, da so ti programi namenjeni samo določeni skupini mladine”. “Mi ne jemljemo programa, ne jemljemo prostora,” je novinarjem zatrdil Pirjevec. “Želja je, da se ti programi, ki so kakovostni, nadaljujejo in da se v ta prostor vnesejo še dodatni kakovostni programi,” je dodal.

Svetniki so pred tem sprejeli tudi sklep o začasnem financiranju Mestne občine Koper in Občine Ankaran med aprilom in junijem. Višina dovoljene porabe je določena v skupni višini 16,3 milijona evrov, od tega za porabo v koprski občini 15,26 milijona evrov, v ankaranski občini pa 1,04 milijona evrov.

Predlog je po besedah predstojnice občinskega urada za finance in računovodstvo Vilme Milunovič v celoti usklajen z Občino Ankaran, zato je pričakovati, da ga bo na seji prihodnji torek potrdil tudi ankaranski občinski svet.

STA


Najbolj brano