Koprski brezdomci od župana zahtevajo ureditev razmer

Štirje od najmanj 150 brezdomcev, ki živijo na Koprskem, so se danes odpravili na sedež Mestne občine Koper, kjer so od župana zahtevali čimprejšnjo ureditev bivalnih razmer in prehrane za brezdomce.

“Dovolj nam je, tako ne moremo več naprej!” je v imenu svojih 
uličnih soborcev dejal Alen Končnik. Foto: Ilona Dolenc
“Dovolj nam je, tako ne moremo več naprej!” je v imenu svojih uličnih soborcev dejal Alen Končnik. Foto: Ilona Dolenc

KOPER > “To, kar Koper trenutno ponuja, je premalo. Zavetišče je polno, na ulici nas živi med 150 do 200. Edine javne sanitarije v mestu se zaprejo ob 22. uri. Kam boš šel? V burji in dežju smo zunaj in zmrzujemo,” je razmere, v katerih živijo brezdomci, opisal Alen Končnik, ki živi pod milim nebom že 17 let.

Na vse bolj perečo problematiko koprskih brezdomcev, ki jih je iz tedna v teden več, je konec decembra opozorila že občinska svetnica in predsednica koprske SLS Olga Franca. Ocenila je, da je zavetišče ob koprski železniški postaji solidno urejeno, vendar je z vsega 14 ležišči premajhno. Med drugim je izpostavila, da stane oskrbnina v bivalnem zabojniku s štirimi ležišči kar 80 evrov, kar predstavlja 28 odstotkov socialne pomoči brezdomca, bivanje v njem pa lahko traja največ tri mesece oziroma pol leta po podaljšanju. V pismu, h kateremu je priložila 140 podpisov brezdomcev in drugih občanov, je župana Borisa Popoviča pozvala h kriznemu oziroma izrednemu ukrepanju.

“Zahtevamo takojšnjo rešitev, da bomo ljudje lahko spali pod streho na toplem. Potrebujemo tudi najmanj en topel obrok na dan,” je še dodal Končnik. Namesto Borisa Popoviča je brezdomce sprejela občinska predstavnica za stike z javnostmi Nika Štravs, ki jim je četverici zatrdila, da bo župan v kratkem sklical novinarsko konferenco, na kateri bo predstavil možne rešitve glede oskrbe brezdomcev.

Več o današnjem protestu brezdomcev na Verdijevi boste lahko prebrali v jutrišnji izdaji Primorskih novic.

ILONA DOLENC


Najbolj brano