Koprska občina terja še trgovino na Lazaretu

Na okrožnem sodišču v Kopru se je včeraj nadaljevala pravda med koprsko občino in podjetjema Kompas mejni turistični servis ter Kompas shop trgovina in storitve. V občini med drugim dokazujejo ničnost najemne pogodbe za Kompasovo trgovino na Lazaretu in zahtevajo njeno vrnitev. To pa še ni vse, saj terjajo tudi plačilo uporabnine za omenjeno nepremičnino. Po njihovih izračunih jim morajo v Kompasu vrniti nekaj čez 1,1 milijona evrov.

V koprski občini dokazujejo, da jim mora Kompas MTS vrniti 
tudi trgovino na Lazaretu in jim plačati več kot milijon evrov za 
uporabnino prostorov.
V koprski občini dokazujejo, da jim mora Kompas MTS vrniti tudi trgovino na Lazaretu in jim plačati več kot milijon evrov za uporabnino prostorov. 

KOPER > To ni prvi spor med Mestno občino Koper in Kompasom. Občina je pred tremi leti izgubila tožbo proti omenjeni družbi, zaradi česar ji je morala plačati več kot tri milijone evrov kupnine za objekt nekdanje Kompasove restavracije na Lazaretu. Spomnimo, da je šlo za pravdo, v kateri je občina dokazovala, da ni lastnica omenjene stavbe, medtem ko so se v Kompasu sklicevali na predkupno pravico, ki jo je pred leti nad nepremičnino uveljavila občina. Posla niso nikoli sklenili, ker občina ni poravnala kupnine za objekt.

Najemna pogodba za 99 let

V tokratnem sporu se v koprski občini ne strinjajo, da Kompas shop trgovina in storitve še naprej nemoteno uporablja prostore na Lazaretu, ki so jih po njihovem prepričanju leta 2012 dobili v svojo last in za katere so morali iz proračuna z rebalansom izvleči tri milijone evrov.

Spor se vleče že od leta 2013, koprska občina pa skuša dokazati ničnost najemne pogodbe, ki jo je sklenil Kompas mejni turistični servis (Kompas MTS) s hčerinsko družbo Kompas shop trgovina in storitve za trgovino na Lazaretu.

Ta pogodba je bila sklenjena za 99 let, s čimer naj bi Kompasu omogočala ohranitev prostorov, čeprav bi ti morali preiti v občinsko last. Poznavalci razmer v poslovnem okolju pravijo, da gre za nerazumljivo dolgo dobo najema, kar ni običajno. Nenavadno pa naj bi bilo tudi določilo, da najemnina v tako dolgem časovnem obdobju ostaja ves čas nespremenjena, ne glede na gospodarske in druge okoliščine, ki sicer vplivajo na višino zneska.

Poleg vrnitve nepremičnine občina zdaj terja še plačilo uporabnine za obdobje od marca leta 2009 do leta 2013, ko so vložili tožbo proti Kompasu. Izračunali so, da dolg znaša kar 1,1 milijona evrov.

V Kompasu MTS so se pričakovano ovili v molk. Direktorica Milenka Skubic Leben je bila včeraj sicer službeno odstotna, so nam pa v njenem imenu sporočili, da ni v njihovi praksi komentirati zadev v sodnih postopkih.

Tudi Lazaret del delitvene bilance

Čeprav spor vodi koprska občina, se trgovina na Lazaretu dejansko nahaja na območju nove občine Ankaran. Ankaransko podžupanjo Barbaro Švagelj smo zato prosili za pojasnilo, kaj se bo po rešeni sodbi dogajajo s to nepremičnino. “Prostore bomo uvrstili na seznam nepremičnin, ki so del delitvene bilance med občinama,” pravi. Za zdaj tudi ni nič novega glede propadajoče Kompasove restavracije, ki je ograjena in čaka na boljše čase. Vse kaže, da je objekt tako dotrajan, da ga bodo morali v prihodnje porušiti in na njegovem mestu zgraditi novo stavbo.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano