Koprska občina priznala Ankaran

Mestna občina Koper je na svojih spletnih straneh objavila poziv za predlaganje kandidatov za sestavo občinske volilne komisije in posebne občinske volilne komisije Občine Ankaran. V Ankaranu ocenjujejo, da je to prvo uradno priznanje sosednje občine s strani Kopra, poroča Radio Slovenija.

Mestna občina Koper je na svojih spletnih straneh objavila poziv za predlaganje kandidatov za sestavo občinske volilne komisije in posebne občinske volilne komisije Občine Ankaran Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Mestna občina Koper je na svojih spletnih straneh objavila poziv za predlaganje kandidatov za sestavo občinske volilne komisije in posebne občinske volilne komisije Občine Ankaran Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Politične stranke, druge organizacije občanov v občini in občani imajo do 2. julija čas, da predlagajo kandidate v volilne komisije. Kot je zapisano v pozivu, je ustavno sodišče z odločbo 9. junija 2011 ustanovilo Občino Ankaran. Ker je imenovanje občinske volilne komisije nove naloga občinskega sveta, na območju katere je bila nova občina ustanovljena, so v Kopru začeli postopek za imenovanje občinske volilne komisije in posebne občinske volilne komisije.

V pozivu je še zapisano, da se člani volilnih komisij imenujejo izmed občanov občine Ankaran, pri čemer pa za člane volilnih komisij velja prepoved kandidiranja na volitvah.

Predsednik državnega zbora Janko Veber je v torek podpisal akt o razpisu volitev. V tem je določil, da se volitve razpišejo tudi v občini Ankaran, čeprav je temu pred tem nasprotovala skupina poslancev. Ti so v parlamentarno proceduro vložili deklaracijo o ustavnih vidikih izvršitve odločbe ustavnega sodišča glede ustanovitve Občine Ankaran. V njej so ugotavljali, da DZ ne more izvršiti odločbe ustavnega sodišča. Deklaracijo je 20. junija DZ potrdil s 24 glasovi za in 17 proti.

Veber je ob podpisu akta o razpisu volitev poudaril, da je odločba ustavnega sodišča zavezujoča in če volitev v Ankaranu ne bi razpisal, bi ravnal protizakonito.

STA


Najbolj brano