Koprska občina je Mišiču “po pomoti” nakazala denar

Supervizor razkriva, da je podjetje Gasspar, ki je v lasti svetovalca koprskega župana Borisa Popoviča in prvega moža koprske Komunale Gašparja Gašparja Mišiča, decembra lani od koprske občine in Rižanskega vodovoda prejelo skoraj 100.000 evrov. Izkazalo se je, da se je Rižanski vodovod s podjetjem Gasspar sodno poravnal zaradi gradnje dela vodovoda v Luciji. Koprska občina pa je s plačilom tako pohitela, da je celo plačala delež, ki ji ga ne bi bilo treba, saj je to zanjo storil že Rižanski vodovod. Denar so nato dobili nazaj.

Pri gradnji Rezidence Lucija je podjetje Gašparja Gašparja Mišiča zgradilo tudi del vodovodnega omrežja. Ker se je s plačilom zapletalo, je podjetje tožilo Rižanski vodovod in tri obalne občine, konec minulega leta pa so se poravnali.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Pri gradnji Rezidence Lucija je podjetje Gašparja Gašparja Mišiča zgradilo tudi del vodovodnega omrežja. Ker se je s plačilom zapletalo, je podjetje tožilo Rižanski vodovod in tri obalne občine, konec minulega leta pa so se poravnali.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Podjetje Gasspar, ki je v Luciji leta 2006 gradilo stanovanjski kompleks s 109 stanovanji Rezidenca Park Lucija, je pri gradnji investiralo tudi v tranzitno vodovodno omrežje. To bi sicer moral storiti Rižanski vodovod, vendar se je podjetju Gasspar z gradnjo mudilo in je zato to zgradil kar sam. “Tam so bile vodovodne cevi še iz časa Marije Terezije in Lucija takrat sploh ni imela ustrezne požarne varnosti. Zato je bilo to treba nujno narediti. Ko sem nato od Rižanskega vodovoda in vseh treh obalnih občin zahteval, naj mi to investicijo povrnejo, saj gre za vodooskrbo vseh treh obalnih občin, se nikakor nismo mogli dogovoriti. Zato sem pred leti vložil tožbo in decembra lani smo se poravnali. Vmes sem jih torej skoraj 10 let brezobrestno kreditiral,” pravi Gašpar Gašpar Mišič. Njegove navedbe potrjuje tudi direktor Rižanskega vodovoda Zdravko Hočevar, ki pravi, da so se s poravnavo izognili plačilu obresti, saj da je bilo jasno, da bodo spor izgubili. Na naše vprašanje, zakaj so torej sploh šli v spor, če je bilo jasno, da je podjetje Gasspar zgradilo del lucijskega vodovoda, ki bi ga sicer morali oni, pa je odgovoril, da najprej ni bilo povsem jasno, ali bi to morali res plačati oni kot Rižanski vodovod ali morda občine. “Bilo je kar nekaj sestankov in nasprotnih mnenj. Na sodišču pa se je nato izkazalo, da gre za naša osnovna sredstva in zato smo pristali, da to plačamo mi, obalne občine kot naše ustanoviteljice pa so s tem soglašale,” pojasnjuje Hočevar.

Tako je podjetje Gasspar decembra lani od Rižanskega vodovoda v okviru sodne poravnave prejelo 57.185 evrov, skoraj sočasno pa je od Mestne občine Koper dobilo še 38.651 evrov. “Na koprski občini se je očitno zgodila napaka, lapsus, ker je sodišče sklep o sodni poravnavi poslalo tudi obalnim občinam in so na koprski občini mislili, da morajo sorazmerni delež plačati sami. Ko je direktorica podjetja Gasspar ugotovila, da smo dobili tudi koprsko nakazilo, me je o tem takoj obvestila in ta denar smo še isti dan vrnili občini,” pravi Gašpar Mišič. Odločno zanika, da bi imelo to kakršno koli povezavo s tem, da je svetovalec koprskega župana Popoviča. Nakazilo naj tudi ne bi nikakor vplivalo na likvidnost njegovega podjetja. “Nikoli doslej nismo bili nelikvidni in nikoli nismo imeli blokiranega nobenega računa. Poslovanje seveda ni tako dobro kot včasih, vendar delamo solidno,” pravi Gašpar Mišič.

“Znesek smo nakazali zaradi avtomatizma, ki ga imamo v takih primerih v naši pravni in finančni službi,” pojasnjuje tudi predstavnica za stike z javnostmi na koprski občini Marina Jelen. Tudi ona zatrjuje, da je občina nakazilo v celoti dobila vrnjeno.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano