Koprska občina bo občanom odpisovala dolgove do vrtcev in šol

Mestna občina Koper se je pridružila nekaterim drugim slovenskim občinam in gospodarskim družbam, ki so podpisale sporazum o izvedbi odpisa dolgov. Odpisovala bo dolgove, ki so nastali do konca leta 2013, in sicer neporavnana plačila vrtca in šolske prehrane.

Koprska občina bo odpisovala neporavnana plačila vrtca in 
šolske prehrane. Foto: Leo Caharija
Koprska občina bo odpisovala neporavnana plačila vrtca in šolske prehrane. Foto: Leo Caharija

KOPER > Upniki - koprski vrtci in šole - bodo odpisali dolgove staršem, ki niso bili zmožni plačati vrtca oziroma prehrane v šoli, a le tiste, ki so nastali do vključno 30. decembra 2013, so sporočili iz koprske občinske uprave.

“Za odpis dolga lahko zaprosijo tisti, ki v obdobju med 1. januarjem in 30. junijem 2015 prejemajo denarno socialno pomoč, pa tudi prejemniki varstvenega, veteranskega ali otroškega dodatka iz 1. oziroma 2. dohodkovnega razreda ali otroškega dodatka iz 3. dohodkovnega razreda in so hkrati osebe navedene v odločbi o pravici do otroškega dodatka tudi prejemniki dodatka za nego otroka oziroma dodatka za veliko družino,” pojasnjujejo.

Kako do odpisa dolga? Izpolniti je treba obrazec za odpis dolga in ga najkasneje do 31. oktobra nasloviti neposredno na vrtec oziroma šolo. Če bodo v šolah in vrtcih ugotovili, da je prosilec upravičen do odpisa dolga, bodo z njim najkasneje do 31. januarja 2016 sklenili poseben dogovor.

Projektu odpisa dolgov socialno najšibkejšim se je pridružila tudi Komunala Koper. Dolgovi se odpišejo tistim dolžnikom, ki so bili kadarkoli v obdobju med 1. 1. 2015 in 30. 6. 2015: prejemniki denarne socialne pomoči; prejemniki varstvenega dodatka; prejemniki veteranskega dodatka; prejemniki otroškega dodatka iz 1. oziroma 2. dohodkovnega razreda ali prejemniki otroškega dodatka v 3. dohodkovnem razredu in hkrati prejemniki dodatka za nego otroka oziroma dodatka za veliko družino. Dolgovi pa se lahko odpišejo tudi osebam (na primer partnerjem), ki so v tem obdobju navedene v odločbah o pravici do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka oziroma otroškega dodatka. Upravičenec ni fizična oseba, nad premoženjem katere se vodi postopek osebnega stečaja po zakonu, ki ureja finančno poslovanje, postopke zaradi insolventnosti in prisilno prenehanje. Kakšen je postopek za odpis dolgov? Upravičenci izpolnijo ustrezen obrazec za odpis dolga in ga predložijo Komunali Koper. Obrazci so na voljo na spletnem mestu www.paketpomoci.si, pri Rdečem križu Slovenije - Zvezi združenj, Slovenski karitas in Zvezi prijateljev mladine Slovenije. Obrazci bodo na voljo tudi na blagajni in spletni strani Komunale Koper. Vlogo je možno vložiti po pošti, ali osebno na sedežu Komunale Koper. Komunala Koper bo o višini in načinu odpuščenega dolga upravičencem odločala po pridobitvi in preučitvi vseh vlog. Odpis dolgov bo potekal do 31. oktobra 2015. Dogovori za odpis morajo biti sklenjeni do 31. januarja 2016.

Mestna občina Koper je poleg tega pozvala še Javni stanovanjski sklad MOK, Kolumalo Koper (ki se je pozivu odzvala) in Rižanski vodovod Koper, da bi se pridružili k akciji odpisa dolgov in tako tudi sami nekaj storijo za ljudi v stiski. Pozivajo tudi ostale upnike, ki skladno z zakonom lahko odpišejo dolgove, da pristopijo k podpisu sporazuma o izvedbi odpusta dolgov.

Spletno uredništvo


Najbolj brano